Vítejte ve Francouzském institutu. Studenti tu mluví 'jako Yoda' ze Star Wars

Francie si v neděli vybere nového prezidenta. Už v sobotu hlasovaly některé zámořské regiony. Otevírají se volební místnosti v kontinentální Francii, ale i na ambasádách v zahraničí. Francie jich po celém světě má přes sto padesát. Tím ale její zahraniční zastoupení nekončí, zemi galského kohouta ve světě reprezentují i její konzuláty, aliance, lycea a také důmyslná síť francouzských institutů. Jeden takový je i ve Štěpánské ulici v Praze, kam se vydal reportér Radiožurnálu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby ve Francii nejsou to jediné, co je na Francii zajímavé. Co třeba takové francouzské instituty?

Volby ve Francii nejsou to jediné, co je na Francii zajímavé. Co třeba takové francouzské instituty? | Zdroj: Pixabay

Britové mají British Councils, Němci zase Goethovy instituty a Francouzi mají Francouzské instituty. Ten v Praze je dnes oázou a kulturním centrem nejen pro frankofily. V několikapatrové budově najdete galerii, kavárnu ale i kinosál.

„Na programu máme z poloviny francouzské filmy, ale druhou polovinu tvoří i evropské filmy. Všechny naše filmy, až na vzácné výjimky, jsou vždycky s českými titulky. Každý den od úterý do soboty máme dvě až pět projekcí, tzn. skutečně pravidelný program téměř denně. A otevřen od těch nejmenších až po seniory," popisuje Radiožurnálu mluvčí institutu Pavla Pelánová.

Francie jako symbol svobody, evropské integrace i skepse. Co všechno světu dala?

Číst článek

V budově je ale také knihovna a třídy pro výuku francouzštiny. Lektor Mohammed mi řekl, že se důvody pro studium francouzštiny za dvacet let co v institutu vyučuje, změnily.

„Mí první žáci sem chodili s radostí a s větší chutí poznávat Francii a její kulturu. Lidé dřív neměli možnost cestovat, tak pomyslně cestovali alespoň tady v institutu. Teď se požadavky změnily, zaměstnanci i studenti sem chodí spíš proto, aby si to mohli zapsat do svého životopisu," myslí si učitel.

'Jako Yoda ze Star Wars'

S tím souhlasí i ředitelka kurzů Francoise Rousseauová, která doplňuje, že čeští studenti mají hlavně problémy s francouzskou skladbou věty.

„Je pravda, že se občas setkáváme s podobnou strukturou věty, jakou měl Yoda ve Star Wars. Velký problém jsou hlavně překlady, je velmi těžké přecházet z francouzštiny do češtiny a obráceně," doplňuje.

Francouzský institut v Praze má skutečně bohatou historii. Ve Štěpánské ulici je už od roku 1930 a navštěvovali ho i prezidenti Tomáš Garrigue Masaryk, Edvard Beneš a Václav Havel.

„Václav Havel v bytě kulturního poradce institutu v posledním patře přijal čestný doktorát z Univerzity v Toulouse. Byla to soukromá akce ale zároveň i veřejná událost," vysvětluje zástupce ředitele institutu Alexandre Pajon.

Byl to rovněž Václav Havel, kdo v roce 1993 s tehdejším francouzským prezidentem Francoisem Mitterandem institut znovu otevřel. Mitterand Havla přijal ještě jako disidenta koncem 80. let v budově francouzské ambasády a Francouzi si na tu událost dodnes dobře pamatují.

„Mitterand tehdy překročil protokol, protože Havel byl tenkrát pod kontrolou místní vlády. Byl to od něj statečný krok a myslím, že měl pravdu," prozradil Francouz, který volil v jednom ze sálů Buquoyského paláce, a to hned vedle místnosti, kde Mitterand Havla spolu s dalšími disidenty přijal na snídani.

Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme