Včely a ptáci zvyšují kvalitu kávy. Bez nich úroda klesla o čtvrtinu
Kdyby na kávovníkových plantážích nespolupracovali včely a ptáci, pěstitelé by měli o čtvrtinu horší úrodu. To plyne ze studie na třiceti pokusných farmách v Kostarice a USA. Práce vyšla v odborném časopise PNAS.
Efekt ochrany přírody se v některých případech dá přepočítat na peníze. Spolupráce ptáků a včel zlepšuje vzhled, kvalitu a tedy i cenu kávy.
Vědci vyčísllili pozitivní efekt včel jako opylovačů, ale hlavně účinek souhry mezi ptáky a hmyzem. Vyšlo jim, že bez této spolupráce by ztráceli v průměru 1066 dolarů za hektar.
„Ekosystémové služby nám příroda poskytuje zadarmo,“ upozorňuje entomolog Jan Šobotník.
Propočítané ztráty
„Bezděčně to farmáře nutí k něčemu, co je prospěšné pro ochranu přírody,“ podotýká jeho profesní kolega David Král.
Vědci objevili novou techniku lovu hřebenatek. ‚Osvětlíte je a ony přijdou‘, říká oceánolog
Číst článek
„Květy jsou lépe opylované, a zároveň nejsou poškozené škůdci, protože ty sežerou ptáci,“ popisuje vědec.
U když ptáci škůdce, což může napřklad lýkožrout, nesezobou, opylovačům květy méně voní, nejsou pro ně tak atraktivní
Ztrátu z pokusných kávovníkových plantáží bez souhry ptáků a včel vědci propočítali na průměrně 1 066 dolarů na hektar.
Menší farmy
„Farmy je třeba budovat je tak, aby byly menší a daleko od sebe a mezi ne udělat biokoridory nutné pro přežívání pro ptáky a včely,“ radí David Král.
Upozorňuje také, že část ptáků by měla hnízdit jinde než přímo v plantážích.
Poslechněte si celou Laboratoř o vlivu pesticidů na rozmnožování včel, vzácných opylovačích a významu spolupráce včel a ptáků pro pěstování kávy.Debatují entomologové Jan Šobotník a David Král a herec a pedagog Ondřej Kepka. Moderuje Martina Mašková.