Výsledek pokusného pečení ve vesmíru: sušenky je potřeba dělat místo 20 minut dvě hodiny

NASA zveřejnila výsledky prvního vesmírného pečení. Astronauti na Mezinárodní vesmírné stanici minulý měsíc upekli první kosmické čokoládové sušenky a teď je konečně jasné, jak tenhle experiment dopadl. Pečení trvalo o něco déle než na Zemi.

Mezinárodní vesmírná stanice Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aby sušenky zvenku vypadaly tak, jak mají, musely v elektrické troubě zůstat celé dvě hodiny. Na Zemi přitom pečení stejných sušenek nebo cookies nezabere ani 20 minut.

Americké astronautky letos poprvé vystoupily do volného prostoru, vně stanice vyměnily baterie

Číst článek

Výrobce trouby rozdíl v délce pečení očekával, ale rozhodně ne tak velký. Manažerka společnosti Nanoracks Mary Murphyová agentuře AP řekla, že příčiny jevu musí ještě prozkoumat, ale i tak jsou podle ní výsledky úžasné.

S pečením ve vesmíru byla řada problémů. Protože ve stavu beztíže nefunguje cirkulace teplého a chladného vzduchu tak jako v pozemských troubách, byla ta vesmírná vybavená topnými tělesy v celém vnitřku.

Šéfkuchařem byl italský astronaut Luca Parmitano a měl k dispozici hned pět mražených sušenek. Tu první pekl asi 25 minut při 149 stupních Celsia a ta byla velmi nedopečená. U dalších dvou dobu pečení víc než zdvojnásobil a pořád to nebylo ono.

Hned patnáctkrát by kosmonauté na vesmírné stanici mohli oslavit Nový rok. Připijí si ale pouze třikrát

Číst článek

Čtvrtou tam nechal dvě hodiny a konečně dosáhl úspěchu. A při posledním pokusu zapnul troubu naplno – na 163 stupňů – a sušenka zůstala uvnitř 130 minut.

Jak vesmírné sušenky chutnaly, nikdo neví, protože je zatím nikdo neochutnal. Sušenky zůstávají v pečicích vacích a v kontejnerech, ve kterých se před dvěma týdny vrátily z ISS a jsou momentálně zmrazené v laboratoři v texaském Houstonu.

Aby je někdo mohl ochutnat, jsou potřeba ještě další testy. Astronauti na ISS ale prý při pečení – s výjimkou té první – cítili vůni sušenek.

Možnost konzumace čerstvého jídla bude zvlášť důležitá při delších vesmírných cestách. Astronautům to může připomínat domov.

Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme