Malé vesnice na Vysočině si udržují své hospody. Turisté i místní raději rezervují místa předem

I přes úbytek vesnických hospod v Česku se některé podniky v malých obcích na Vysočině stále drží. Podle údajů plzeňského pivovaru zavřelo za poslední čtyři roky v sídlech pod 5 000 obyvatel na 1 500 hospod. V těch, které zůstaly, je však často plno a návštěvníci si musí místa rezervovat.

Jihlava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hospůdka v Horní Pasece vsází na dobré jídlo

Hospůdka v Horní Pasece vsází na dobré jídlo | Foto: Daniel Zach | Zdroj: Český rozhlas

Například v Chlumu u Vírské přehrady, kde žije méně než 40 obyvatel, je v létě obsazeno díky turistům, a v zimě se zde schází místní i chalupáři. Hostinská Andrea Vondrová provozuje hospodu už 15 let. „Někdy tu máme i 35 lidí najednou. Je potřeba si zavolat dopředu, aby bylo místo,“ popisuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mini vesnickým hospodám se na Vysočině daří

V Horní Pasece, vesnici se 70 obyvateli, funguje hospoda už 20 let. Provozovatel Ivo Kobos říká, že úspěch tkví nejen ve skvělém jídle, ale i v okolní přírodě. „Lidi chtějí utéct z městského ruchu a podívat se na něco jiného. Příroda je 50 procent úspěchu,“ dodává.

Malé podniky na vesnicích často zůstávají důležitým místem setkávání, ať už pro stálé obyvatele nebo chalupáře. Atmosféra, místní komunita a příroda přitahují návštěvníky, kteří si takové zážitky pochvalují.

Andrea Vondrová provozuje hospodu v Chlumu u Vírské přehrady už 15 let | Foto: Daniel Zach | Zdroj: Český rozhlas

Daniel Zach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme