Hospodský život v Česku se mění. Lidé pijí méně piva i pálenky

Česko patří v konzumaci piva na osobu ke světové špičce. Třeba loni na každého obyvatele připadalo v průměru přes 250 vypitých půllitrů. Do hospod a restaurací ale kvůli němu v posledních letech lidé chodí stále méně. To se projevuje i na klesající celkové spotřebě piva. Češi ale přestávají pít i pálenky, likéry nebo víno.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čisté sklo je stejně důležité jako kvalitní pivo

Čisté sklo je stejně důležité jako kvalitní pivo | Foto: Alexej Maximov | Zdroj: Český rozhlas

„Záleží, jaké je zrovna počasí. Když je tepleji, tak lidé mají větší žízeň.“ Hospodský Marek Procházka v hospodě U Klokočníka v pražských Nuslích umývá půllitr a chystá se do něj natočit pivo. Podle něj si zákazníci i kvůli jeho vyšší ceně teď více vybírají, co pijí.

Pivo loni podle dat společnosti Dotykačka, jejíž platební systém využívá největší počet tuzemských hospod, restaurací, barů nebo kaváren, podražilo o zhruba deset procent. Na začátku letošního roku v nich cena za čepovanou dvanáctku dosahovala v průměru 58 korun. V Praze dokonce 70 korun.

„Jeden z těch klíčových parametrů, proč klesá spotřeba piva je funkce ceny,“ vysvětluje gastronom a člen představenstva Hospodářské komory Luboš Kastner. Podle něj pivo doplácí na to, že bylo doposud levné. Další zdražení navíc podpořilo zařazení piva do vyšší sazby daně z přidané hodnoty.

„Pořád není drahé ve srovnání se světem, jen u něj rychleji roste cena a dotahuje se na evropskou cenu, což je logické, protože podnikatelé mají evropské náklady,“ dodává Kastner.

Změna hospodského života

Podle Českého svazu pivovarů a sladoven se loni lokální spotřeba piva snížila o více než dvě procenta. Znovu klesaly i prodeje v gastro provozech. Z celkového objemu se v restauracích nebo hospodách vypila jen necelá třetina českého piva. Přitom ještě před 15 lety to byla se více než polovina.

Přísnější regulace alkoholu je nutná, říká Vobořil. Spíš je potřeba narovnat zdanění, míní lihovarník

Číst článek

„Jak pivo zdražuje v restauracích a hospodách tak se spotřeba přesouvá na zahrady nebo garáže,“ popisuje ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Tomáš Slunečko. Za klesajícím zájmem o pivo je podle něj i větší důraz na zdravý životní styl a dostupné alternativy.

„Vidíme to jak v restauracích, tak v nabídce pivovarů. Je tady větší škála nabídky nealkoholických a nealkoholických ochucených piv,“ vysvětluje Slunečko.

Luboš Kastner upozorňuje i na to, že se celkově mění typický hospodský život. Dříve se nejvíce alkoholu spotřebovalo ve večerních hodinách.  

„Velmi klesá spotřeba večer a pozdní večer. Je to zejména demonstrované tím, že třeba pálenky, likéry. Ty klesají o více než dvacet procent,“ 

Taky pálenky a likéry letos zdražily. Vliv na to mělo navýšení spotřební daně na lihoviny o deset procent.

„Museli jsme minimálně o tuto částku od 1. 1. 2024 zdražit,“ potvrzuje například Pavel Dvořáček generální ředitel společnosti Rudolf Jelínek.

Méně lidé v posledních letech pijí taky víno. Podle dat výzkumné společnosti Consumer Panel Gfk se loni snížila jeho spotřeba o více než 8 procent. Svazu vinařů navíc očekává, že konzumace vína bude klesat i letos.

Patrik Salát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme