Čtrnáct japonských středoškoláků skončilo v nemocnici. Konzumovali ‚zakázané’ pálivé chipsy
14 high school students in Tokyo were rushed to the hospital due to nausea and acute pain, after eating spicy potato chips, called R18+ curry chips.
— BFM News (@NewsBFM) July 18, 2024
Snack maker Isoyama Corp, has issued an apology and prohibits those under 18 from consuming the chips due to its spiciness.
🧵1 pic.twitter.com/pBf7VJ0udO
Čtrnáct japonských středoškoláků skončilo v nemocnici poté, co snědli „superpálivé“ bramborové lupínky. Ty přitom jejich výrobce prodává jako „zakázané pro osoby mladší 18 let“, informoval zpravodajský server BBC News.
Brambůrky jedlo asi třicet žáků poté, co je jeden z nich přinesl z legrace do školy. Brzy si část z nich začala stěžovat na nevolnost a palčivou bolest kolem úst. Učitelé zavolali policii a následně bylo 13 dívek a jeden chlapec převezeni do nemocnice. Jejich symptomy jsou podle lékařů jen mírné.
Nová nejpálivější paprička Pepper X chutná jako ‚kóma‘. Dosáhla 2,6 milionu Scovilleho jednotek
Číst článek
Firma Isoyama Corp, která chipsy vyrábí, vydala prohlášení, ve kterém se zákazníkům omlouvá za jakékoli potíže a přeje žákům brzké zotavení. Její internetové stránky jsou plné varování pro ty, kdo by chtěli bramborové lupínky ochutnat.
Firma zakazuje konzumaci slané pochutiny nazvané „R 18+ kari chipsy“ osobám mladším 18 let, protože jsou velmi pálivé — a dokonce i milovníky ostrého jídla výrobce varuje, aby je zkoušeli „velmi opatrně“.
Zákazníkům radí, aby jejich produkt nejedli sami, a dodává, že v případě nadměrné konzumace jim hrozí průjem. Naprosto zapovězené jsou pálivé chipsy pro osoby s vysokým krevním tlakem a slabým žaludkem a při otvírání sáčku by měli být opatrní ti, kdo mají rány na prstech.
Pálivost brambůrkům dodává kultivar papriky čínské známé jako bhut jolokia, která patří mezi nejpálivější na světě.