Jeden ze symbolů francouzské kuchyně v ohrožení. Kvůli nedostatku a ceně másla zdraží croissanty

Francouzští pekaři bijí na poplach - podle nich totiž hrozí, že na trzích v zemi vypukne do konce roku panika. A že se dotkne jednoho ze symbolů francouzského kulinářského umění - croissantů. Lahodné jemné máslové rohlíčky budou muset nejspíš výrazně zdražit.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Croissanty (ilustrační foto)

Croissanty (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay | Zdroj: Pixabay

Podle francouzských pekařů to vypadá, že situace je opravdu velmi vážná. V zemi totiž za poslední rok výrazně zdražilo máslo, které je základní surovinou pro oblíbené francouzské pečivo.

„Je to naprosto klíčová složka pro naše madlenky. Jsou totiž skoro ze čtvrtiny právě z másla. Je to základ pro všechno naše pečivo," řekl televizi France 3 jeden z pekařů.

Totéž se ale týká i ikonických croissantů. Ty jsou také ze čtvrtiny složené z másla a jeho cena se tak zásadně promítne do toho, kolik stojí. A kvůli tomu, že máslo je nepostradatelnou surovinou pro pekaře, do konce roku podle varování federace francouzských pekařů a cukrářů hrozí akutní nedostatek másla.

Ceny másla se zvyšují všude ve světě. Ve Francii se teď dá nejlevnější máslo diskontních značek sehnat za euro a 75 centů, což odpovídá asi 45 korunám. Kvalitnější másla pak stojí kolem tří eur a víc - tedy skoro 80 korun.

Pro srovnání i v Česku obchodní řetězce nabízejí nejlevnější másla za asi 45 korun (pokud nepočítáme akční nabídky).

Za všechno může nižší produkce evropských, a především francouzských výrobců mléka a také výrazně zvýšená poptávka po kvalitním másle hlavně v Asii.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme