Jeden ze symbolů francouzské kuchyně v ohrožení. Kvůli nedostatku a ceně másla zdraží croissanty
Francouzští pekaři bijí na poplach - podle nich totiž hrozí, že na trzích v zemi vypukne do konce roku panika. A že se dotkne jednoho ze symbolů francouzského kulinářského umění - croissantů. Lahodné jemné máslové rohlíčky budou muset nejspíš výrazně zdražit.
Podle francouzských pekařů to vypadá, že situace je opravdu velmi vážná. V zemi totiž za poslední rok výrazně zdražilo máslo, které je základní surovinou pro oblíbené francouzské pečivo.
„Je to naprosto klíčová složka pro naše madlenky. Jsou totiž skoro ze čtvrtiny právě z másla. Je to základ pro všechno naše pečivo," řekl televizi France 3 jeden z pekařů.
Totéž se ale týká i ikonických croissantů. Ty jsou také ze čtvrtiny složené z másla a jeho cena se tak zásadně promítne do toho, kolik stojí. A kvůli tomu, že máslo je nepostradatelnou surovinou pro pekaře, do konce roku podle varování federace francouzských pekařů a cukrářů hrozí akutní nedostatek másla.
Ceny másla se zvyšují všude ve světě. Ve Francii se teď dá nejlevnější máslo diskontních značek sehnat za euro a 75 centů, což odpovídá asi 45 korunám. Kvalitnější másla pak stojí kolem tří eur a víc - tedy skoro 80 korun.
Pro srovnání i v Česku obchodní řetězce nabízejí nejlevnější másla za asi 45 korun (pokud nepočítáme akční nabídky).
Za všechno může nižší produkce evropských, a především francouzských výrobců mléka a také výrazně zvýšená poptávka po kvalitním másle hlavně v Asii.