Měkké sousto ukryté pod křehkou kůrkou. To je preclík covrig, pochoutka rumunských ulic
Křupavý na povrchu a měkký a vláčný uvnitř. Takový má být covrig, rumunský zaháněč malého hladu. Je to preclík posypaný solí, mákem nebo sezamovými a slunečnicovými semínky na povrchu, nebo i se sladkou náplní. V rumunských městech je to nejběžnější rychlé občerstvení, které si můžete na ulici koupit.
Tak jako je v Česku párek v rohlíku oblíbenou svačinkou kupovanou ve stánku, je covrig (čti kovrig) v Rumunsku pečivem, které popadnete do ruky a sníte třeba cestou do práce nebo při čekání na autobus.
Křupavý na povrchu a měkký a vláčný uvnitř - jak má chutnat správný preclík covrig, zjišťoval v Bukurešti zpravodaj ČRo Pavel Novák.
Covrigy se prodávají ve stáncích v metru anebo v pekárnách, kterých je na každé rušnější ulici v Bukurešti hned několik. Do výdejního okénka pekárny řeknete, s čím byste si covrig přáli - a za chvíli už držíte v ruce papírový sáček s preclíkem, který někdy ještě před vašima očima vytáhli z pícky.
Za kus zaplatíte jeden lei, tedy asi 6 korun, a můžete se do něj hned zakousnout.
Slečna Mihaila Ionescuová prodává na hlavní třídě Bukurešti ústící na náměstí Unirii. Denně prodá asi 2 tisíce covrigů, odhadla pro Radiožurnál. Nejvíc lidé chtějí ty úplně obyčejné, sypané solí. Zájem je ale také o ty s mákem či sezamovým semínkem a k mání jsou i kruhové preclíky se sladkou náplní: čokoládovou, višňovou nebo jablečnou.
'Nikde jinde tak nechutnají'
Paní Doina si pamatuje na covrigy už z dětství. Tedy z doby komunistické vlády Nicolaea Caușesca. Tehdy se vyráběly ve tvaru ležaté osmičky. Dnes žije už 15 let ve Spojených státech, ale vždy, když se vrátí do Rumunska, dá si alespoň jeden covrig denně.
"Nikde jinde nechutnají preclíky tak jako naše covrigy. Jedla jsem je v Americe a už si ani nepamatuji, kolik preclíků jsem tam vyhodila. Zkusila jsem i slavné frankfurtské preclíky, ale ty nemají s těmi našimi nic společného. Ty naše jsou zkrátka nejlepší, protože mají znamenitou chuť," pochvaluje si paní Doina.
'Není lepší lék než jídlo.' Ochutnejte zdravé barvy tajemné korejské kuchyně
Číst článek
Nejlepší je covrig, když je právě vytažený z pece, protože je krásně křupavý, dá se rozlámat a když se do něj člověk zakousne, je na povrchu křehký a uvnitř měkký. A tak je to správně.
Jako ten úžasný covrig, který mi přímo z pece vytáhl pan Karaman, který pracuje v pekárně nedaleko náměstí Unirii. Denně jich prodá asi 700. V přípravě prý není žádné tajemství. Těsto se dělá jen z mouky, vody, soli a droždí.
Důležité ale je jíst covrigy čerstvé a nekupovat si je na konci dne. To už může být zážitek z jejich konzumace úplně jiný: měkkost covrigu je rázem ta tam.