Kocovina a úzkost. Některé alkoholické nápoje vytváří takzvanou hanxiety
Pocit naprosté hrůzy, strachu a úzkosti. Po některých alkoholických nápojích cítíme tuto nepříjemnou kombinaci emocí, které se říká „hanxiety“.
Jde o kombinaci kocoviny a nepříjemné úzkosti po požití většího množství alkoholu. Ačkoli každý alkohol umí následující den spáchat méně či více škody, podle odborníků na duševní zdraví je pravděpodobné, že některé alkoholové nápoje pocit úzkosti přivodí více než jiné, píše LADbible.
‚S výtržnostmi se setkáváme téměř každý týden.‘ Šéf Ryanairu volá po omezení alkoholu na letištích
Číst článek
Lisa Gunn, vedoucí prevence duševního zdraví ve společnosti Nuffield Health, pro server HuffPost UK uvedla, kterým alkoholickým nápojům se vyhnout.
„Alkohol je depresivní látka, která může zpočátku působit uklidňujícím dojmem. Když tento účinek odezní, obvykle se dostaví zpětný efekt, kdy se zvýší hladina úzkosti. To je částečně způsobeno tím, že alkohol narušuje rovnováhu neurotransmiterů a chemických poslů v mozku,“ vysvětlil s tím, že obzvláště těžce mohou být zasaženi ti, kteří již sklony k úzkostem mají nebo jimi v současné době trpí.
Obecně platí, že čím vyšší je procento alkoholu, tím prudší jsou účinky. Lihoviny způsobují intenzivní zvýšení hladiny alkoholu v krvi, což může vést k výraznějšímu návalu úzkosti, jakmile jejich prvotní účinky odezní.
Poctivě stvořené víno má vrstvy, vůně, chutě, vypráví someliér. Jak si stojí čeští vinaři?
Číst článek
Koktejly kombinují lihoviny s cukrem, což podle Lisy může rovněž zvýšit úzkost tím, že hladina cukru v krvi v průběhu noci stoupá a klesá.
Na vrcholu seznamu „nejhoršího alkoholu“ je i červené víno, v němž se vyskytují látky tyramin (spouštěč záchvatů migrény) a histamin (zapojený třeba do centrálního nervového systému a trávení), které mohou vyvolat úzkost.
Existují pochopitelně i druhy alkoholu, které nemají tendence tyto stavy vyvolávat. Mezi nimi je například pivo. Po požití piva s nízkým obsahem alkoholu je riziko duševní nepohody nízké. Vždy je ale u požívání alkoholu zásadní, v jaké míře jej člověk konzumuje. Více v tomto případě opravdu způsobuje více.