Kdo špatně jí, špatně i spí. Nezdravá strava může stát za lehkým spánkem i horší pozorností

Milovníci nezdravého jídla mohou trpět na nedostatek hlubokého spánku. Dokazuje to výzkum časopisu Obesity, který vliv diety na spánek zkoumal u lidí se vyváženou i nevyváženou stravou. Následkem může být špatná nálada i zhoršení paměti.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spánek (ilustrační foto)

Nezdravá strava může způsobovat lehký spánek i pomalý metabolismus (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Časté bývá, že se nevyspalý člověk se snaží dohnat energii jídlem. Jako důkaz mohou ale posloužit i konkrétní údaje. K tomu, aby se člověk zbavil chuti k jídlu a touhy po nezdravých jídlech plných tuku a cukru, stačí spát třeba jen o 30 až 90 minut déle. 

Tvrdí to novozélandští odborníci, které cituje server Stuff. Produkci hormonů, které regulují náš hlad a vytváření tuků, totiž tělo ladí právě ve spánku. Musí být ale klidný a dostatečný.

Bez porce ovoce nebo zeleniny se denně obejde skoro polovina Čechů. Rizikově se stravuje pětina obyvatel

Číst článek

Doktorka Jade Murrayová z australské Monash University vidí důkaz ve studii časopisu Obesity. Skupina zdravých mužů ve výzkumu dostala náhodně přidělenou nízkotučnou stravu nebo naopak stravu s vysokým obsahem tuku a cukru.

Nezdravá skupina dostávala vysokotučný jogurt a granolu, těstoviny s masovými kuličkami a sladkou rajčatovou omáčkou. Nechyběla ani pizza a čokoládová tyčinka. Skupina se zdravým meníčkem měli nízkotučný jogurt, neslazené müssli a těstoviny s hráškem, lososem a zeleninou.

Dietu poté jedli každý den ve stejnou dobu a k večeru následovalo polysomnografické vyšetření. To je složené z několika měření, která probíhají ve spánku. Například EEG sleduje funkci mozku a EKG srdeční rytmus. Zaznamenávala se taky svalová aktivita a pohyby očí.

3:36

Více než čtvrtina českých dětí má nadváhu. Zdravému životnímu stylu je i jejich rodiče může naučit kurz

Číst článek

Po vyhodnocení výzkumu se ukázalo, že skupina s nezdravou stravou měla lehčí spánek a také vlny delta, které jsou aktivní právě během hlubokého spánku. Strávníci nezdravého jídla měli i nižší amplitudu. Oba tyto parametry ovlivňují upevnění paměti, náladu, pozornost i metabolismus glukózy.

Vlivu potravinových doplňků na spánek se věnuje i Grace Vincentová z Appleton Institute v Adelaide. Podle ní spánku prospívá melatonin, který známe jako spánkový hormon nebo hormon tmy.

Důležitá je i esenciální bílkovina tryptofan a fytonutrienty, které pocházejí z rostlin. Naopak alespoň tři hodiny před spánkem bychom se měli vyhnout alkoholu a kofeinu.

Magdaléna Fajtová, eza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme