V gastru chybí zaměstnanci, provozy problém řeší spoluprací s učilišti a výpomocí rodinných příslušníků

Pracovníků v gastroprovozu po covidu ubylo a sehnat dnes na horách kvalitní zaměstnance nebo sezonní brigádníky není vůbec jednoduché. Potvrdí to téměř všichni provozovatelé restaurací nebo hotelů. Najdou se ale i výjimky, které s tímto problém nemají.

Plzeň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cukrářka Naďa a učnice Gabriela Londová

Cukrářka Naďa a učnice Gabriela Londová | Foto: Jitka Englová | Zdroj: Český rozhlas

V hotelu Orea Resort Horizont na Železnorudsku dlouhodobě spolupracují s odbornými školami a berou učně na praxi. A i když je to práce navíc, hotelu se vyplácí. Rychle se totiž pozná, kdo se k práci má, a stálo by za to si ho udržet.

Přehrát

00:00 / 00:00

V hotelu Orea Resort Horizont spolupracují s odbornými školami a berou učně na praxi. Poslechněte si víc

„Kde jinde hledat nové talenty v gastronomii než na samotných učilištích? Na spolupráci s odbornými školami, a to především ze Sušice, Horažďovic a Klatov, se soustředíme. Zhruba deset procent ze všech učňů, kteří k nám přijdou, se uchytí. Nastoupí potom na letní brigády do kuchyně i na plac. A řada z nich se nakonec stane zaměstnanci na plný úvazek,“ říká ředitel hotelu Milan Vyskočil.

„Předtím jsem měla praxe v Plzni a tady je to úplně jiné. Je tu skvělé zázemí, skvělí lidé. V práci tady do budoucna doufám,“ popisuje jedna z praktikantek.

Pracovníky se podařilo zajistit i v areálu na Špičáku, kde je ve všech gastro provozech v sezóně o víkendu potřeba i dvacet lidí. Jednoduché to ale nebylo, jak prozrazuje provozovatel Otakar Stráský.

‚Holky dřou, ruce, záda mají zničené. A plat? Hrůza.‘ Do školních jídelen se hledají pracovníci jen těžko

Číst článek

„Obecně po pandemii koronaviru zmizelo z gastronomie 75 tisíc lidí. Navíc dostat zaměstnance v dnešní době na hory je o to větší problém, musíte jim zajistit ubytování a zaplatit výrazně víc, než je průměr v oboru,“ vypráví Stráský.

Zajištění personálu považují i další oslovení za jeden z nejtěžších úkolů. Aby neomezovali služby, sázejí někde třeba na pomoc rodinných příslušníků a také na přesčasy stávajících zaměstnanců.

Jitka Englová, abk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme