Kontroly masa nejsou podle veterinářů dostatečné, chtějí se na nich podílet

Soukromí veterináři by se chtěli podílet na kontrolách masa v českých obchodech. Podle nich je kontrol málo, především u drůbežího masa. Státní veterinární správa to odmítá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kuřecí maso (ilustrační snímek)

Kuřecí maso (ilustrační snímek) | Foto: Fotobanka PhotoRack

Pokud by byly kontroly dostatečné, nedostaly by se na pulty například kuřecí řízky s antibiotiky, tvrdí veterináři. Situaci by podle nich pomohlo zlepšit to, kdyby se mohli na kontrolách podílet. To zatím české zákony neumožňují.

„Třeba v Rakousku soukromý veterinární lékař je i zároveň i pověřený hygienickou kontrolou na jatkách,“ navrhuje viceprezident Komory veterinárních lékařů Lubomír Borkovec.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kvalitě masa na českém trhu diskutovali Jan Bernardy prezident Komory veterinárních lékařů a Jan Váňa, ředitel odboru veterinární hygieny a ochrany veřejného zdraví Státní veterinární správy

Podle Státní veterinární správy ale každý masný výrobek prošel kontrolou, například v některé zemi Evropské unie. Zákazník to pozná podle čísla a kódu země na výrobku, říká mluvčí Josef Duben.

„Ten, kdo výrobek vyrobí a takto ho označí, nese zodpovědnost za to, že je to v pořádku a že to prošlo veterinární kontrolou.“

Přesto Státní veterinární správa provádí navíc ještě namátkové kontroly v českých obchodech.

Vepřové maso na řízky | Foto: Czech Specials

„Nechtěli jsme říci, že se zahraniční potraviny vymykají kontrole, ale chtěli jsme říci, že české potraviny procházejí mnohem důkladnější kontrolou, nebo alespoň takovou kontrolou, na kterou mohou mít soukromí veterinární lékaři vliv,“ upozornil Jan Bernardy prezident Komory veterinárních lékařů.

Kontroly před i po porážce

„Je potřeba zdůraznit, že na talíře českých spotřebitelů se nedostane maso, které by nebylo veterinárně vyšetřeno, každé je vyšetřeno několikrát,“zdůraznil Jan Váňa, ředitel odboru veterinární hygieny a ochrany veřejného zdraví Státní veterinární správy.

A stejná pravidla se podle něho týkají i masa dovezeného ze zahraničí. „Navíc, pokud je maso dovezeno z jiného státu, tak ještě tady podléhá kontrolám v místě určení.“

Velké obchodní řetězce přispěchaly s ujištěním, že nespoléhají na kontroly Státní veterinární správy, ale mají nastavený přísný systém vnitřní kontroly.

Komora veterinárních lékařů také tvrdí, že se zejména drůbeží maso u nás přebaluje a zákazník tak nemá šanci zjistit, jestli bylo vyprodukováno skutečně v Česku, jak bývá deklarováno, natož jestli zahraniční producent nepodává svým zvířatům antibiotika v krmivech bez předpisu.

„To zmiňované CZ je identifikační značka výrobce, nemá s původem masa nic společného“ uvedl Váňa. „Spotřebitel musí spoléhat na jiná označení na obale.“

Kuřecí prso s treskou à la losos - příprava | Foto: Ivana Šuláková

Tereza Janouškovcová Bartůňková, Milan Kopp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme