Kvalitu potravin mají zaručit povinné normy, navrhuje potravinářská komora
Kvalita potravin na českém trhu je v posledních měsících často předmětem diskusí. Přibývá totiž zpráv o závadách, které odhaluje potravinářská a zemědělská inspekce. Podle výrobců jsou částečně na vině supermarkety, protože je prý svou cenovou politikou nutí obcházet kvalitativní normy. Potravinářská komora navrhuje, aby se znovu obnovil systém norem a předpisů, které bývaly právně závazné.
Vedení komory chce o znovuzavedení povinných norem jednat s členskými svazy. Potvrdil to prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman.
„České kontrolní orgány pracují velmi dobře. A to jak státní potravinářská a zemědělská inspekce, tak státní veterinární správa. Nicméně jsem přesvědčen, že při kontrole kvality by mohly kontrolní orgány daleko více využívat předpisy, které stanoví, co musí nebo naopak nesmí být v konkrétních výrobcích obsaženo,“ vysvětlil v Ozvěnách dne.
Potravinářská komora navrhuje kvůli zvýšení kvality potravin znovu zavést povinné normy. Hostem Ozvěn dne byl prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman.
Jde podle něj o takzvané komoditní vyhlášky, které zahrnují celé široké spektrum potravin. „Například takzvaná špekáčková, kde jsou definovány minimální obsahy složek v řadě běžných masných výrobků. Pak jsou to zaručené tradiční speciality, chráněné zeměpisné značení či chráněné značení původu. Ty mají přesně stanovenou recepturu,“ přiblížil.
Komora se ale podle něj chce vrátit k takzvaným oborovým normám. „To znamená, že na každý jednotlivý výrobek bude stanoven minimální obsah jednotlivých složek. I u těch, které nejsou definovány ze zákona, abychom si stanovili své vlastní. To znamená tak, jak to bylo v roce 1990, než se veškeré vyhlášky a oborové normy zrušily,“ upřesnil.
Toman připustil, že diskuse s výrobci na toto téma nebude jednoduchá, ale podle něj převážná většina z nich bude na tento návrh slyšet. „A my bychom rádi zahájili na toto téma debatu i s ministerstvem zemědělství,“ dodal.