Lidé si na dobré jídlo zajdou i během krize. Prague Food Festival očekává tisíce návštěvníků

Milovníci dobrého jídla zaplňují kvalitní restaurace i během finanční krize. Cena tak pro mnohé zřejmě není rozhodující, mnohem víc záleží na chuti a kvalitě. Svědčí o tom i velký zájem lidí o takový svátek jídla, jakým je Prague Food Festival. Ten se koná ode dneška až do neděle.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prague Food Festival - kuchyně ze světa

Prague Food Festival - kuchyně ze světa | Foto: František Ortmann

Prague Food Festival je největší oslava jídla v České republice. Je možné tady ochutnat jídlo z celého světa a pravděpodobně si návštěvník odnese i nevšední zážitek. I když lidé mají podle ekonomických dat stále hlouběji do kapsy, mnoho z nich si svátek jídla ujít nenechá, stejně jako v minulých letech.

„V minulém roce navštívilo Prague Food Festival 18 200 hostů, takže předpokládáme podobnou účast. Maximální kapacita areálu je 20 tisíc lidí,“ upřesnila mluvčí Prague Food Festivalu Dominika Vrkotová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek redaktorky Terezy Máčelové si můžete také poslechnout

Nejdůležitějším prvkem v gastronomii je vždy šéfkuchař. Právě na jeho práci stojí úspěch i neúspěch podniku. Pozoruje v době krize změnu chování svých zákazníků? „Co se týče tržeb od hostů, kteří přijdou do restaurace samostatně, tak tam úbytek není. Ale můžeme to pozorovat na kongresech, kde je úbytek trošku vidět,“ říká šéfkuchař restaurace Aureole Jiří Král.

Restaurace nabízející kvalitní jídla se v rámci úspor nevydávají cestou nákupu levnějších potravin. Nemají proč – lidé si za kvalitní jídlo rádi zaplatí.

Dobré jídlo vyhledávají mladí

Ani restaurace Noodles v centru Prahy si nestěžuje na úbytek hostů. Recept proti krizi v gastronomii přibližuje její šéfkuchař Tomáš Kalina:

„Dost často děláme speciální týdny a snažíme se to trochu pojmout moderněji, někdy tradičněji. Každé léto děláme červen, červenec, srpen každý týden jinou ledovou polévku. A už teď se nás asi měsíc lidé ptají, jestli to tenhle rok bude zase. Myslím si, že obrana proti krizi je v tom, že je potřeba s lidmi pořád nějak komunikovat a snažit se vycítit to, co chtějí.“

Pavel Maurer byl hostem Radiožurnálu | Foto: Šárka Ševčíková

Překvapení je, že o vysokou gastronomii mají zájem především mladí lidé, kteří nedisponují takovými příjmy. Festival navštěvují nejvíce lidé od 25 let. Druhá nejpočetnější skupina je dokonce ve věku od 18 do 25 let. O vysokou gastronomii pak mají větší zájem ženy.

Na Prague Food Festival je možné si zakoupit lístky v předprodeji. Zájemci, kteří budou kupovat lístky až na místě, mohou být zklamaní. „Budou se prodávat operativně a bude to podle obsazenosti areálu. Pokud bude areál už plný lidí, tak tam další lidi vpouštět nebudeme. Proto jsme apelovali na lidi, aby si koupili vstupenky v předprodeji," dodala Vrkotová.

Tereza Máčelová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme