Ministr zemědělství Ivan Fuksa propaguje české špekáčky
Kupujte jen kvalitní, zaručené výrobky potravinářských firem - apeluje ministr zemědělství Ivan Fuksa v rámci happeningu na pražském holešovickém Výstavišti při ‘předčarodějnicovém‘ opékání špekáčků. To má mimo jiné ukázat, co se stane na ohni s tradiční, nešizenou uzeninou na rozdíl od těch, do nichž výrobci přimíchávají různé náhražky.
„My dnes v rámci výstavy, která propaguje víno a destiláty a dobré lahůdky otevíráme téma letního grilování. A to jsou dobrá masa, ale hlavně špekáček je diskutované téma ve vztahu ke kvalitě a k dováženým špekáčkům,“ vysvětlil dnešní akci ministr zemědělství Ivan Fuksa vysvětlil v Ozvěnách dne.
Podle něj jsou špekáčky od českých řezníků velmi kvalitní. V této souvislosti připomněl, že česká norma pro jejich výrobu je daleko přísnější než pro dovozové. „A v každém městě, obci se najde kvalitní český řezník,“ dodal.
Ministr zemědělství Ivan Fuksa v Ozvěnách dne prozradil, proč se rozhodl propagovat české špekáčky.
Kvalitní výrobek zákazníci podle ministra poznají nejen podle evropského certifikátu (český špekáček loni na podzim dostal unijní registraci jako "tradiční zaručená specialita"), ale musí také sami zjišťovat u řezníka složení výrobku, zejména množství masa ve výrobku.
„Lidé nevěnují pozornost tomu složení. Někde v supermarketu je ho také někdy těžko dostupné získat. Ale když se zeptáte řezníka přes pult, co to obsahuje, tak on bude mít zájem, abyste přišla i příště k němu nakoupit, takže zcela jistě poskytne objektivní informaci, než anonymní prodavač v supermarketu,“ uvedl ministr.
Zdůraznil v této souvislosti, že v supermarketech nejde o nekvalitní zboží. „Nekvalitní zboží je zdravotně závadné, evropské normy ale umožňují prodávat uzeniny, které už ani uzeninami nejsou,“ uvedl ministr zemědělství Ivan Fuksa.