Polské potraviny mají v Česku špatnou image. Změnit to chce festival polské kuchyně
Jídlo z Polska nemá po řadě skandálů v České republice dobré renomé. Ovšem v regionech Polska je možné najít špičkovou gastronomii nebo třeba velký výběr bioproduktů. Představil je Polský institut na festivalu polské kuchyně v Praze.
Například v severopolském Gdaňsku se rozhodli v kuchyni využít i jantar. Malé kousky jantaru, které zbyly například po zpracování šperků, naložili do stoprocentního lihu. Po týdnech jantar vydá své aroma a vyrobí se z něj jantarový likér. V Gdaňsku je to pití pro sváteční příležitosti.
Jantar v Gdaňsku použili jako hlavní motiv přímořské kuchyně. V místních restauracích si můžete dát například jantarovou kachnu.
V jedné žižkovské restauraci, která slouží zároveň jako neoficiální konzulát svobodného města Gdaňsk v Praze, šéfkuchař Robert Pytlos pak představil, jak vypadá pobaltská chlapská večeře:
„Základem je uzená panenka z lososa. To v normálním obchodě nedostanete. Udí se za studena a dá se koupit jenom v gdaňských řemeslných udírnách. Abyste měli panenku, potřebujete samozřejmě lososa celého. Máme tu rybí čabajku, dva druhy salátů. Jako aperitiv něco ostřejšího z jantaru nebo vodku,“ říká šéfkuchař.
I když jantar teoreticky vůbec není k jídlu, v Gdaňsku jím nadepsali celou svou kuchyni. Chtějí ukázat, že mají místní špičkovou gastronomii, která se nevyhýbá ani moderním trendům jako je vegetariánská strava nebo bio produkty.