Potravinářská inspekce: V pražských restauracích jsme nezjistili žádná pochybení o původu masa
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při kontrolách vytipovaných pražských restaurací nezjistila žádná pochybení ve vztahu k původu masa, ani nenašla žádné maso neznámého původu, řekl mluvčí Pavel Kopřiva. Kontroly byly reakcí na podněty související s kauzou polského hovězího z mrtvých či nemocných zvířat. V kontrolách bude inspekce pokračovat.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při kontrole restaurací prohlíží veškerou dokumentaci, která se vztahuje k původu masa.
„Dokumentace musí být nejen u restauratéra, ale i u všech předchozích článků řetězu v takovém stavu, aby bylo možné původ masa sledovat až k chovu,“ uvedl Kopřiva.
Hovězí z problematických polských jatek vydávaly pražské luxusní restaurace za argentinské, říká ministr Toman
Číst článek
Vzhledem k závažnosti polského případu bude SZPI pokračovat v intenzivních kontrolách nejen restaurací v celém Česku, ale bude se pohybovat v celé tržní síti.
Kontrolu restaurací, ale i skladů a distributorů masa provádí také Státní veterinární inspekce. Ta uvedla, že v pražských restauracích se spotřebovalo 56 kilo hovězího z masokombinátu v Mazovském vojvodství, který po propuknutí skandálu přišel o licenci.
Část masa zůstala ještě ve skladech restaurací, ale testy veterinářů zatím nepotvrdily v mase žádné nebezpečné látky. Dosud není známý výsledek testu na salmonelu.
Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) ve středu jmenoval jedinou restauraci, kde byl zjištěn problém s původem masa. Jednalo se o podnik U Moťáka v Praze 8, kde veterináři nedohledali datum zamražení a původ u 31 kilogramů masa, z něhož 9,5 kg bylo hovězí. Zda pocházelo z Polska, není zřejmé.
Ministr lže a zametá věc pod koberec, trh ovládá chamtivost, říká autor reportáže o polském hovězím
Číst článek
Zda byla v restauraci na kontrole i SZPI, Kopřiva nesdělil. „Jména restaurací, kde kontrola dopadne dobře, neuvádíme. Pokud nějaké pochybení najdeme, výsledky okamžitě zveřejňujeme na webu Potraviny na pranýři,“ řekl Kopřiva.
Uvedl také, že SZPI s veterináři úzce spolupracuje, do některých restaurací chodí na kontrolu společně, do některých s časovým odstupem. Restaurace, kde se mohlo rizikové polské maso objevit, se tak buď již dočkaly, nebo mohou očekávat inspekci od obou kontrolních orgánů.
„Každý máme jiné kompetence. Veterináře zajímá zjednodušeně syrové maso, nás zajímá ve chvíli, kdy se z něj stává potravina. Pokud máme nějaké podezření, které z hlediska naší kompetence nemůžeme kontrolovat, voláme kolegy z veterinární správy a opačně,“ vysvětlil Kopřiva.