Jourová chce, aby se dvojí kvalita potravin stala nekalou praktikou. V dubnu to navrhne Evropské komisi
Eurokomisařka Věra Jourová z hnutí ANO, která má na starost mimo jiné ochranu spotřebitelů, chce, aby dvojí kvalita potravin patřila mezi nekalé obchodní praktiky. V dubnu to navrhne Evropské komisi. Také chce, aby se spotřebitelé při zjištění různé kvality potravin ve stejných obalech mohli spojit a podávat hromadné žaloby.
Věra Jourová v dubnu představí Evropské komisi metodiku kontrol v unii, podle které by se měly dozorové orgány jednotlivých zemí řídit. Metodiku teď chystají zástupci 15 členských států.
„Na testování Evropská komise vyčlenila peníze a bude je dávat k dispozici členským státům," řekla eurokomisařka.
České ministerstvo zemědělství má na testování kvality potravin i vlastní peníze, řekl šéf resortu v demisi za hnutí ANO Jiří Milek. „Teď je tam momentálně milion korun, jinak máme v rámci ministerstva dostatečnou rezervu pro nějaké nenadálé věci," dodal.
'Rozdíly jsou globální'
Podle Dany Večeřové z Potravinářské komory České republiky pomohlo už jen to, že se o problému dvojí kvality začalo více mluvit a prokázaly ji testy. Daleko více si toho začala všímat i Státní zemědělská a potravinářská inspekce. „Všichni čekají na jednotnou metodiku, ale některá vodítka k posouzení dvojí kvality již existují,“ vysvětluje.
Dvojí kvalita potravin je vážný problém, přiznal Juncker. Komise chce najít řešení
Číst článek
Ředitelka odboru komunikace a marketingu ale neví o případu, kdy by se problém dvojí kvality týkal českého výrobce. „V drtivé většině případů jde o nadnárodní výrobce. Testy navíc ukázaly, že rozdíly nejsou jen mezi Německem a novými členskými zeměmi, ale i v tom, co se prodává například v Itálii. Je to globální,“ popsala Českému rozhlasu Plus.
Zdůrazňuje ale, že není možné zavést zcela jednotný standard potravin, protože v každé zemi jsou jiné zvyklosti. „Ani staré členské země si ale nemohou dovolit hazardovat s důvěrou spotřebitele a myslím, že na systém bez větších problémů přistoupí,“ uzavírá.
Na dvojí kvalitu potravin dlouhodobě upozorňují hlavně Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko.