Z jediné české restaurace s michelinskou hvězdou odchází šéfkuchař
Milovníci dobrého jídla možná přijdou o možnost ochutnat jediné menu v Praze oceněné michelinskou hvězdou. Restauraci Allegro totiž na podzim opustí šéfkuchař Andrea Accordi a odborníci spekulují, že bez něj už to nebude ono.
Vedení hotelu, který slavný podnik provozuje, připouští, že se chystají změny, a v kuloárech se mluví o vzniku luxusní pizzerie.
Podle vydavatele průvodce Grand Restaurant Pavla Maurera nemusí odchod šéfkuchaře pro restauraci znamenat ztrátu hvězdy nebo kvality.
Gurmán, gastronomický publicista a vydavatel průvodce Grand Restaurant Pavel Maurer odpovídal na otázky v Ozvěnách dne
„Vůdčí osobnost, šéfkuchař, dává restauraci strašně moc, ale za ním tam stojí dalších 20 lidí – v denní směně v Allegru pracuje asi 10 až 12 kuchařů – a když nefunguje tým, šéfkuchař to nezvládne ani se zlatýma rukama,“ vysvětluje.
Maurer navíc upozorňuje, že restaurace dostala michelinskou hvězdu krátce po nástupu Andrey Accordiho, takže ocenění je vlastně zásluhou jeho předchůdce:
„Vito Mollica vytáhl gastronomii v Allegru úžasně nahoru a pak odešel do Florencie, kde dodnes vaří ve stejnojmenném hotelu. Velmi krátce poté, co nastoupil pan Accordi, získali michelinskou hvězdu. A o tom se nerozhoduje během měsíce nebo týdne, rozhodovací proces trvá nejméně půl roku a hvězdičky se udělují každý rok nově. Michelinští inspektoři jsou poměrně precizní a musí tam proběhnout minimálně 5 návštěv nezávislých inspektorů.“
Těžší, než získat michelinskou hvězdu, je však si ji udržet. „Restaurace Allegro získala hvězdu jako vůbec první ve východní Evropě a samozřejmě udržení, když odejde významný šéfkuchař, bude potřebovat mnohem větší nasazení týmu. Ale jsem optimista,“ dodává Maurer.