Šéfkuchaři při slavnostním obřadu slavili a jindy se zase snažili skrýt své zklamání a hněv. Restaurace se většinou o odebraných hvězdičkách dozvědí pouze přes telefon.
„V čase, kdy stát apeluje na důchodce, aby si utahovali opasky, tak chce uskutečnit tento marnivý výdaj, který pomůže spíše jen velmi dobře situovaným restauracím navýšit ziskovost.“
Obě restaurace najdou zákazníci v Praze. V prestižním průvodci po evropských restauračních zařízeních zůstávají jedinými dvěma českými zástupci s hvězdičkami.
Když si Schmittovi vzali hypotéku a koupili dům, zdálo se, že sny manželského páru se stávají skutečností. O dva měsíce později však zjistili, že jejich pracovní místa jsou v ohorožení.
Francouzský šéfkuchař ztratil michelinskou hvězdu a teď se soudí. Inspektor, který jeho jídlo chutnal, se podle něj spletl. A on od té doby trpí depresemi.
Tradiční průvodce restauracemi a hotely Michelin v letošním vydání věnovaném Francii ocenil 621 restaurací, tedy o pět více než loni. Nejméně o hvězdičku si polepšilo 57 podniků.
Mikrovlnku a mixér má v kuchyni asi většina z nás. Jednou by všechny tyto pomocníky, se kterými jsme si zvykli vařit, mohla doplnit chytrá trouba nebo dokonce 3D tiskárna. Nápad na tisknutí pokrmů se totiž zalíbil několika michelinských kuchařům, kteří se rozhodli tenhle vynález otestovat.
V Paříži dnes vyšel nový průvodce restauracemi Michelin, a to netradičně přímo na ministerstvu zahraničí. Michelinskou hvězdou se může pyšnit celkem 609 francouzských podniků, z toho 503 má jednu. Obhájila ji i restaurace českého vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše.
Obě pražské restaurace – Alcron a La Degustation Boheme Bourgeoise, které získaly loni ocenění v podobě michelinské hvězdy, ji dokázaly obhájit. Výběr nejlepších evropských restaurací dnes na svých internetových stránkách zveřejnil prestižní francouzský gastronomický průvodce Michelin Main Cities of Europe.
Nové vydání slavného gastronomického průvodce Michelin je v prodeji. Zatímco dnes ho používají hlavně gurmáni, ve svých počátcích sloužil především řidičům. Pomáhal jim s parkováním, ubytováním a především s dobrými restauracemi.
Dnes vychází ve Francii průvodce Michelin 2013. Pro turisty a milovníky gastronomie základní kniha, podle níž se orientují, pro majitele restaurací a šéfkuchaře věčný zdroj radosti a uznání na straně jedné, či obav na straně druhé. Zisk hvězdičky Michelin má totiž na další budoucnost restaurace velký vliv a může její obrat zvýšit o více než sto procent.
Ústřice s krémem z husích jater, ravioli s krabím masem nebo zapékaný smetanový krém. To je jen několik laskomin, které mlsným jazýčkům návštěvníků restaurace na pražské Kampě nabízí kuchař Michel del Burgo. Ten se svým týmem nasbíral už několik michelinských hvězd. Kromě dobrých surovin a šikovných kuchařů je podle něj pro zisk prestižního ocenění důležité hlavně nadšení pro vaření.
V letošním vydání prestižního francouzského gastronomického průvodce Michelin Main Cities of Europe získaly po jedné hvězdičce dvě pražské restaurace – Alcron z hotelu Radisson Blu Alcron a La Degustation Bohême Bourgeoise. Oběma velí čeští šéfkuchaři, Roman Paulus a Oldřich Sahajdák. Průvodce se na pultech knihkupců objeví už zítra.
Milovníci dobrého jídla možná přijdou o možnost ochutnat jediné menu v Praze oceněné michelinskou hvězdou. Restauraci Allegro totiž na podzim opustí šéfkuchař Andrea Accordi a odborníci spekulují, že bez něj už to nebude ono.
Mezi špičkové evropské restaurace pořád patří jen jeden český podnik. Takzvanou michelinskou hvězdičku obhájila pražská restaurace Allegro v hotelu Four Seasons. Žádná další česká restaurace už ale ocenění nezískala.