Hvězdy francouzské gastronomie ukázaly své umění v pařížském metru
V pařížském metru se od úterý do čtvrtka vařilo stejně jako v restauraci s michelinskými hvězdami. Pařížané měli ve vestibulu stanice Miromesnil jedinečnou příležitost potkat známé šéfkuchaře a zblízka je sledovat při práci.
Smyslem akce, která se konala už počtvrté, bylo přiblížit obyčejným lidem nejvyšší gastronomii, neboli haute cuisine, jak říkají Francouzi.
Kolemjdoucí měli možnost podívat se, co je základem opravdové gastronomie, a přesvědčit se, že důraz je kladen zejména na čerstvé ingredience.
O nebývalý gastronomický zážitek v pařížském metru se zajímal zahraniční zpravodaj ČRo Jan Šmíd
Cílem bylo také ukázat, že ani ta nejlepší kuchyně nemusí být složitá, ale že jde pouze o jednoduché věci a osobitý přístup.
Akce v pařížském metru sklidila velký úspěch. Velký počet návštěvníků přilákala mimo jiné také proto, že lidé měli možnost ochutnat nejvybranější lahůdky. Šéfkuchaři vysvětlovali, jak se co vaří, předváděli postup na místě, a servírky poté lidem roznášeli vzorky.
Ceny jídla v restauracích s michelinskými hvězdami se pohybují přibližně kolem 200 až 250 eur, což si spousta lidí nemůže dovolit. S pokrmy věhlasných kuchařů se proto obyčejně nesetkají.
Mezi šéfkuchaři, kteří na akci předvedli své umění, se objevila taková jména jako Patrick Bertron nebo Philipe Labbe.
Patrick Bertron je ve Francii pojmem a v podstatě každý zná jeho jméno. Vidět ho při práci je pro mnohé Francouze zážitek k nezaplacení.
V současnosti vaří v restauraci Saulieu, k níž se váže příběh šéfkuchaře Bernarda Loiseaua, který si údajně vzal život proto, že měl přijít o hvězdičku Michelin.