Skauti na Jamboree ve Švédsku si vzájemně vaří mezinárodní kuchyni
Skoro 40 tisíc lidí na skautském Jamboree ve Švédsku se společně baví, vzdělává, seznamuje se a taky si vaří. Jídlo je zde vůbec velké téma. Mladí lidé ze 150 zemí mají různé chutě a různé preference, vaří si sami a vystačit si většinou mají pokud možno s místními surovinami. Výprava jakéhokoli státu taky může na jídlo pozvat skauty z jiné země.:
Každý z takzvaných jamoddílů si tady vaří sám. Skauti si musí dopředu vybrat, co budou vařit. „Dostali kuchařku, na které měli možnost se sami podílet. V určitém předstihu poslat své recepty, aby skauty z jiných částí světa seznámili se svým jídlem. Na základě toho se sestavila kuchařka, kterou dostali v předstihu, a mohli si poskládat jídelníček, který chtěli na Jamboree vyzkoušet,“ vysvětluje vedoucí českého kontingentu na Jamboree Veronika Horová
V táboře českých skautů se bude například dnes vařit tuňákový salát, k svačině kakao se sušenkou. A k večeři švédské kuličky s brambory a omáčkou. V táboře funguje i obchod. „Je to jako samoobsluha, nabereme si tam do tašky, jdeme k pokladně a tam zaplatíme kartou, kterou jsme dostali a můžeme jít,“ popisuje jedna z účastnic tábora.
Na vaření se těší. Těší se i na to, že to bude švédská specialita. „Ráda vyzkouším cizí kuchyně. Myslím, že je to dobré.“ Obchod ve stanovém městečku připomíná běžný supermarket. České skautky mají s sebou seznam, i cenami, aby věděly, jak vyjdou. „Jedna červená cibule a tři normální. Tohle je zvláštní marmeláda, která vypadá jako salám,“ popisují skautky a doufají, že brusinková marmeláda bude dobrá.
V české krčmě je plno
V obchodě potkáte neskutečné množství národností. Po dvojicích vyrazili pro svůj jamoddíl nakoupit skauti z Ománu, Indie i Chorvatska. „K obědu budeme mít salát s tuňákem a k večeři plánujeme kuřecí těstoviny. Zrovna včera jsme měli jídlo typické pro Omán, tedy kuře s rýží. Teď zas musíme zkusit zase něco jiného,“ přibližuje jeden z nakupujících.
Jiní budou mít dnes zeleninu s rýží a chlebem. „Dál si vaříme míchanou zeleninu s rýží a kari. To je taky pro Indii typické," říká dívka. „Ke snídani jsme měli normální jídlo jako chleba, máslo, šunku, sýr a podobné věci. A k obědu budeme mít sendviče,“ dodává další.
Další možností, jak se zajímavě najíst, je vyrazit do mnoha restaurací, které provozují kontingenty jednotlivých zemí. Například v české krčmě Czech Lion je pořád plno. „Do krčmy se snažíme nabídnout typická česká jídla a typické české nápoje, abychom trochu prezentovali naši kuchyni a naši zemi. V nabídce máme pro dnešek točenou limonádu, nealkoholické pivo, guláš a halušky se zelím,“ říká šéf krčmy Vít Koutenský. Nikomu tady ani moc nevadí, že na celém skautském Jamboree se nepije alkohol.