V novém průvodci Michelin dostalo ve Francii hvězdičku dalších čtyřicet restaurací
Dnes vychází ve Francii průvodce Michelin 2013. Pro turisty a milovníky gastronomie základní kniha, podle níž se orientují, pro majitele restaurací a šéfkuchaře věčný zdroj radosti a uznání na straně jedné, či obav na straně druhé. Zisk hvězdičky Michelin má totiž na další budoucnost restaurace velký vliv a může její obrat zvýšit o více než sto procent.
V oblasti gastronomie neexistuje důležitější kniha, i když se o objektivitě výběru často vedou spory, faktem zůstává, že Michelin zůstává základním průvodcem, podle něhož se orientují při výběru restaurace a bistra miliony lidí.
V letošním roce byla hvězdička udělena devětatřiceti novým restauracím, dalších pět restaurací dostalo druhou hvězdičku a jedna restaurace třetí. Tříhvězdičkových restaurací je ve Francii v současnosti sedmadvacet, nejvíce pochopitelně v Paříži.
Třetí hvězdičku nedostala navzdory velkému přání vynikající restaurace Lasserre nedaleko Champs Elysees, přestože její provozní ředitel Antoine Petrus věřil, že se tak stane. I proto, že razí zajímavou filozofii:
„Protože nemůžeme nikdy odhadnout, kdo je inspektorem a kdo není, věnujeme všem klientům takovou péči, jako by to byli všichni inspektoři Michelin, i když ti praví přijdou pouze jednou nebo dvakrát do roka a představí se až při odchodu,“ říká Antoine Petrus.
Hvězdičku navrhuje první inspektor a pak následuje návštěva dalšího inspektora, který původní návrh na hvězdičku potvrdí, a nebo naopak napíše, že má jiný pohled.
Ale aby restaurace hvězdičku získala, je potřeba příznivé zprávy minimálně dvou inspektorů, vysvětluje systém Pascal Remy, který jako inspektor Michelin pracoval sedmnáct let.
Průvodce Michelin 2013 se neobjevuje pouze na pultech obchodů, ale vychází i elektronicky. Předpokládá se přitom, že za několik let už bude existovat pouze internetová forma slavného průvodce.