chuť

chuť v textech na iROZHLASU

O Kanálu a makrele

Brighton| |Dagmar Heřtová |Vaření a jídlo |Gastroglosa Dagmar Heřtové

V Čechách jsme si makrelu oblíbili jako studený pokrm, často jen s chlebem, ale i v salátech a pomazánkách. Je skvělá a její použití je tak rozmanité, že se snad ani nedá vyčerpat.

|Ondřej Novák |nepoužívat - Věda

Proč nám velká rajčata ze supermarketů tolik nechutnají? Jsou plná vody, tvrdí vědci

Vědci se nezaměřují jen na vzdálené galaxie nebo záhady lidského mozku. Centrem jejich pozornosti jsou i třeba věci každodenní spotřeby. Jako třeba rajčata ze supermarketů. Ta jsou často zcela bez chuti. A podle vědců z americké University of Florida a čínské Akademie zemědělských věd za to může honba obchodních řetězců za tržbami. Šlechtěná rajčata jsou totiž sice velká, ale plná vody.