Jablka měla praktický a symbolický význam v mnoha kulturách. Vzhledem k jejich výživovým vlastnostem a trvanlivosti se stala základem stravy pro mnoho starověkých kultur, včetně Řeků, Římanů a Keltů.
Pokud navštívíte slovinské jezero Bled, zajděte si do jedné z restaurací či cukráren na specialitu zvanou krémeš nebo krémšnita. Sladký dezert slavil letos 70 let od chvíle, kdy ho tady poprvé upekli.
Tohle píši, protože já s ním vařila. Klidně mohu napsat, že on vařil se mnou, obojí bude pravda s tím rozdílem, že pro Michela to byl jeden z jeho Masterclass workshopů a pro mě úžasný zážitek.
Španělské churros, francouzské eclairs i chodsko-plzeňské koláče v netradiční provedení. Tyto recepty čekají na čtenáře nové knihy cukrářky, která se proslavila jako porotkyně pořadu Peče celá země.
Peču s radostí, a ještě větší ji mám, když je pekáč za pár chvil jak vymetený. Nedávno jsem nakoupila voňavé švestky a udělala trhanec, a právě jemu se dnes budu věnovat.
Když jsem sama sebe přesvědčila, že k důstojné oslavě velikonočních svátků přispěji anglickou sladkou klasikou, hned mě napadlo: co o tom budeš psát? Dá se o chuťové dokonalosti vůbec něco napsat?
Řada šéfkuchařů tak neuveřejňuje předpisy na dietní pokrmy, které vaši postavu dostanou do loňských plavek. Půjdu s trendem a navedu vás na skvělý rýžový dort, který nebude tak velkým hříchem.
Krupicová kaše se delší dobu na jídelníčku Základní školy v Novém Hrádku neobjevila. Teď se ale situace změní. Na podpisový arch pod petici na její vaření školáci posbírali přes pět desítek podpisů.
Odkud jablko pochází, se můžeme jenom dohadovat. Faktem je, že lidstvo doprovází, osvěžuje, dodává vitaminy a dobrou náladu už tisíce let. První plody prý trhali na stráních v Kazachstánu.