Šéfkuchaři při slavnostním obřadu slavili a jindy se zase snažili skrýt své zklamání a hněv. Restaurace se většinou o odebraných hvězdičkách dozvědí pouze přes telefon.
„Naše sklárna je obklopena divokou přírodou Lužických hor. V Herbariu jsme chtěli tuto divokost zachytit, aby si každý mohl domů odnést kousek krajiny,“ vysvětlila designérka Mária Čulenová.
„Zdaleka nepůjde jen o restaurace v Praze, cílem projektu je právě přilákat bohatší zahraniční turisty do regionů,“ tvrdí ministerstvo pro místní rozvoj.
Obě restaurace najdou zákazníci v Praze. V prestižním průvodci po evropských restauračních zařízeních zůstávají jedinými dvěma českými zástupci s hvězdičkami.
Restauraci ONA, jejíž název tvoří zkratka slov Origine Non-Animale (Neživočišného původu), vede šéfkuchařka Claire Valléeová. Ta si restauraci otevřela díky penězům získaným v crowdfundingové kampani.
Michelinskou hvězdu letos obhájily dvě pražské restaurace. Šéfkuchař pražské restaurace Field Radek Kašpárek řekl Radiožurnálu, čím české restaurace zaujaly a jak se popraly s pandemií koronaviru.
Do michelinského výběru se jako „dobrá kvalita za dobrou cenu“ dostaly ještě čtyři pražské restaurace: Divinis, Eska, Na Kopci a Sansho. Podniky nezískaly hvězdu, ale ocenění Bib Gourmand.
Restaurace proslulého kuchaře Paula Bocuse přišla v novém vydání michelinského průvodce o třetí hvězdu, kterou držela přes půl století. Kulinářští kritici obviňují inspektory z honby za publicitou.
Devětašedesátiletý Veyrat tvrdil, že Michelin udělal „chybu“, když jeho restauraci La Maison des Bois v alpské obci Manigod odebral nejvyšší možnou poctu jen rok poté, co ji udělil.
Francouzský šéfkuchař ztratil michelinskou hvězdu a teď se soudí. Inspektor, který jeho jídlo chutnal, se podle něj spletl. A on od té doby trpí depresemi.
Podle mluvčího firmy Imoba z koncernu Agrofert Karla Hanzelky za uzavření restaurace můžou hlavně ekonomické důvody. „Ztráta podniku se pohybovala ve výši milionů eur,“ uvedl pro iROZHLAS.cz.
Belgičané jsou poživační a jedenácté přikázání na ně opravdu sedí. Jenom z jednoho je podezírám: že si dávají ke svým slavným hranolkům s majonézou neméně slavnou přílohu… hranolky s majonézou.
Hvězdy nejsou jediným oceněním, které se předává. Uděluje se i cena Bib Gourmand pro ty podniky, které nabízí dobré jídlo za dobrou cenu. Letos ji obdržely čtyři podniky, loni šlo o šest restaurací.
Napsaly to na svém webu regionální deník Nice-Matin a finanční list Les Échos s odkazem na gastronomický průvodce Michelin, jehož vydání věnované Francii pro rok 2019 bylo v pondělí představeno.
Šumavským hospodám a restauracím obvykle vládnou guláše, řízky nebo bramboráky. V kempu u Úbislavi nedaleko Vimperku ale můžete ochutnat speciality, jaké připravují prvotřídní světoví kuchaři.
Už padesát restaurací získalo za prvních šest měsíců letošního roku v Singapuru prestižní michelinskou hvězdu. Ta je většinou spojená s luxusními a drahými restauracemi.
Michelinskou hvězdu pro letošní rok obhájily pražské restaurace La Degustation Boheme Burgeoise a Field, o prestižní ocenění naopak přišel restaurační podnik Alcron.
Tradiční průvodce restauracemi a hotely Michelin v letošním vydání věnovaném Francii ocenil 621 restaurací, tedy o pět více než loni. Nejméně o hvězdičku si polepšilo 57 podniků.
Mít alespoň jednu michelinskou hvězdičku je snem snad každé luxusní restaurace. Francouzský šéfkuchař Sébastien Bras má rovnou tři taková hvězdičková ocenění, ale požádal o vyškrtnutí z průvodce.
Vítězem letošního ročníku výběru Pavla Maurera Grand Restaurant je olomoucká restaurace Entrée. Ještě před oficiálním vyhlášením výsledků to exkluzivně Radiožurnálu řekl Pavel Maurer.
Známý francouzský šéfkuchař Sébastien Bras ještě donedávna patřil k těm, kteří se pyšnil třemi michelinskými hvězdami. Teď už ale nemá hvězdičku ani jednu. A má z toho radost.
Nový Michelinský průvodce evropskými restauracemi ocenil v Česku stejné podniky jako loni a nově také restauraci Eska v pražském Karlíně. Gastronomická příručka pro rok 2017 doporučuje restaurace ve 44 městech v celkem 20 evropských zemích. Informovala o tom obchodní skupina Ambiente.
Gurmány mířící za nejnovějším přídavkem do Michelinského průvodce čekalo velké překvapení. Místo luxusní restaurace totiž v malém francouzském městě Bourges našli levnou jídelnu s puntíkovanými ubrusy a fixní cenou 10 eur za hlavní jídlo. Ukázalo se, že michelinská hvězda ve skutečnosti patřila stejnojmennému podniku poblíž Paříže.
V Paříži dnes vyšel nový průvodce restauracemi Michelin, a to netradičně přímo na ministerstvu zahraničí. Michelinskou hvězdou se může pyšnit celkem 609 francouzských podniků, z toho 503 má jednu. Obhájila ji i restaurace českého vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše.
Pražské restaurace Alcron hotelu Radisson a La Degustation potřetí získaly michelinské hvězdy. Zařadily se tak znovu do společnosti nejlíp hodnocených a tedy nejvyhledávanějších restaurací světa. Uvedlo to dnes české zastoupení společnosti Michelin.
Polské potraviny nemají v poslední době u nás dobré jméno. Ale varšavský Ateliér Amaro dokazuje, že i polské suroviny můžou být světové. Tato restaurace totiž jako první v historii Polska získala hvězdu Michelin. A vaří výhradně z polských produktů.