Michelin rozdal ve Francii hvězdy 621 restauracím. Jeden šéfkuchař z výběru na svou žádost zmizel
Tradiční průvodce restauracemi a hotely Michelin v letošním vydání věnovaném Francii ocenil 621 restaurací, tedy o pět více než loni. Nejméně o hvězdičku si polepšilo 57 podniků. Mezi oceněnými je i víc šéfkuchařů původem ze zahraničí. Nejprestižnějších, tedy tříhvězdičkových, restaurací je teď v zemi 28. Nově se mezi ně zařadily restaurace vedené šéfkuchaři Christophem Bacquiém a Marcem Veyratem, kterému se to podařilo již potřetí.
Letos Michelin naopak poprvé vyškrtl ze seznamu šéfkuchaře Sébastiena Brase, který o to sám požádal s odůvodněním, že dlouholeté tříhvězdičkové ocenění jej vystavuje příliš velkému tlaku. Někteří šéfkuchaři už v minulosti kvůli očekávané či realizované ztrátě hvězdičky spáchali sebevraždu.
Nových dvouhvězdičkových podniků je pět, nových jednohvězdičkových restaurací je 50, z toho 18 v pařížské aglomeraci.
Pondělní slavnostní ceremonie začala tím, že její pořadatelé vzdali hold nedávno zesnulému Paulu Bocuseovi, jednomu z nejznámějších šéfkuchařů světa. Bocuse, podle odborníků „guru moderní gastronomie“ nebo „papež francouzské kuchyně“, zemřel v lednu ve věku 91 let.
Restauraci dlouholetého držitele tří michelinských hvězd L'Auberge du Pont de Collonges všechny tři trofeje zůstaly i v nejnovějším průvodci.
Gastronomický průvodce Michelin se v tištěné podobě začne prodávat 9. února. Loni vyšel v 52 000 výtiscích, což je třetina oproti nákladu ještě před několika lety. Naopak mnohomilionové návštěvy zažívá průvodce v elektronické podobě.
Známý červený průvodce, jehož přízeň výrazně zvyšuje restauracím návštěvnost, vychází od roku 1900 a v roce 1933 zavedl hvězdičkový systém. Tři hvězdy znamenají „výjimečnou kuchyni, která stojí za cestu“, zatímco dvě hvězdičky značí „výbornou kuchyni, která stojí za zajížďku“ a jednu hvězdičku dostávají velmi dobré restaurace ve své kategorii.
Michelin vydává i průvodce po zahraničních restauracích. V posledních se v průvodci Michelin Main Cities of Europe objevují i čeští šéfkuchaři.