Michelin rozdal ve Francii hvězdy 621 restauracím. Jeden šéfkuchař z výběru na svou žádost zmizel

Tradiční průvodce restauracemi a hotely Michelin v letošním vydání věnovaném Francii ocenil 621 restaurací, tedy o pět více než loni. Nejméně o hvězdičku si polepšilo 57 podniků. Mezi oceněnými je i víc šéfkuchařů původem ze zahraničí. Nejprestižnějších, tedy tříhvězdičkových, restaurací je teď v zemi 28. Nově se mezi ně zařadily restaurace vedené šéfkuchaři Christophem Bacquiém a Marcem Veyratem, kterému se to podařilo již potřetí.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michelin rozdal hvězdy 621 francouzským restauracím.

Michelin rozdal hvězdy 621 francouzským restauracím. | Foto: Gonzalo Fuentes | Zdroj: Reuters

Letos Michelin naopak poprvé vyškrtl ze seznamu šéfkuchaře Sébastiena Brase, který o to sám požádal s odůvodněním, že dlouholeté tříhvězdičkové ocenění jej vystavuje příliš velkému tlaku. Někteří šéfkuchaři už v minulosti kvůli očekávané či realizované ztrátě hvězdičky spáchali sebevraždu.

Šéfkuchař Christophe Bacquie oslavuje michelinskou hvězdu. | Foto: Gonzalo Fuentes | Zdroj: Reuters

Nových dvouhvězdičkových podniků je pět, nových jednohvězdičkových restaurací je 50, z toho 18 v pařížské aglomeraci.

Pondělní slavnostní ceremonie začala tím, že její pořadatelé vzdali hold nedávno zesnulému Paulu Bocuseovi, jednomu z nejznámějších šéfkuchařů světa. Bocuse, podle odborníků „guru moderní gastronomie“ nebo „papež francouzské kuchyně“, zemřel v lednu ve věku 91 let.

Restauraci dlouholetého držitele tří michelinských hvězd L'Auberge du Pont de Collonges všechny tři trofeje zůstaly i v nejnovějším průvodci.

Gastronomický průvodce Michelin se v tištěné podobě začne prodávat 9. února. Loni vyšel v 52 000 výtiscích, což je třetina oproti nákladu ještě před několika lety. Naopak mnohomilionové návštěvy zažívá průvodce v elektronické podobě.

Tradiční průvodce restauracemi a hotely Michelin v letošním vydání věnovaném Francii ocenil 621 restaurací, tedy o pět více než loni. | Foto: Gonzalo Fuentes | Zdroj: Reuters

Známý červený průvodce, jehož přízeň výrazně zvyšuje restauracím návštěvnost, vychází od roku 1900 a v roce 1933 zavedl hvězdičkový systém. Tři hvězdy znamenají „výjimečnou kuchyni, která stojí za cestu“, zatímco dvě hvězdičky značí „výbornou kuchyni, která stojí za zajížďku“ a jednu hvězdičku dostávají velmi dobré restaurace ve své kategorii.

Michelin vydává i průvodce po zahraničních restauracích. V posledních se v průvodci Michelin Main Cities of Europe objevují i čeští šéfkuchaři.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme