Některými houbami se ale můžeme otrávit i prostě jen tak, že se jich dotkneme. „Člověk by si ale musel třeba olíznout ruku, případně tou rukou jíst,“ vysvětluje mykolog Vladimír Antonín.
„Velký krok kupředu pro houby celého světa,“ hlásá úvodník prvního (fiktivního) časopisu, který „je nejen o houbách a pro houby“, ale v jehož redakci také samy houby pracují.
Letošní houbařka sezona začala nezvykle brzo, například hřiby se objevily až o měsíc dřív, než je obvyklé. Poslední dny navíc houbám evokovaly zřejmě podzimní počasí, objevily se tak třeba ryzce.
Je ředitelem Fungi Film Festivalu a provozuje mykologickou školu s laboratoří Mycologos v oregonském Portlandu. Radikální mykolog Peter McCoy byl hostem pořadu Podhoubí na olomouckém festivalu AFO.
Houby doporučuje mykolog Polčák využít třeba do polévky servírované o Vánocích. „Člověk má radost, že udělal něco pro své zdraví, že se prošel po lese,“ říká.
„Když jsem houbař, tak budu chtít, abych příště zase nějaké houby našel. Proto vydloubnout houbu, odřezky skrýt, schovat přímo do půdy,“ zdůrazňuje odborník Miroslav Beran.
„Nejzákeřnější houbou u nás je pavučinec plyšový, velmi jedovatý. Jenže otrava nastává s odstupem až několika dnů. Následky bývají fatální, nastává rozklad jater, ledvin,“ varuje mykoložka Tejklová.
Inženýr Ivan Jablonský je mykolog působící na České zemědělské univerzitě. Sám si houby pěstuje, ale pro houbaření má pochopení. Co dělá s houbami sucho? Proč jsme vyhlášenými houbaři?