SOUTĚŽ: Když houby píšou časopis. Vyhrajte Myko, hravý zpravodaj oceněný Magnesií Literou

Nechtěli jsme vytvořit strohý atlas hub pro děti, říká o knize Myko její autor Jiří Dvořák | Zdroj: Baobab

Může alkohol vzniknout „sám od sebe“? Proč se hříbky nedají pěstovat jako žampiony? A ukazují skutečně lišejníky, kde je sever? Na to všechno odpovídá nová nevšední kniha o houbách. Psaná je jako celkem obyčejný časopis s rubrikami, jako je třeba politika, sport, kultura či společnost. Akorát jeho stránky plní autoři Emil Hřib nebo Ludvík Lišák. O bohatě ilustrovanou publikaci Myko hrajeme tento týden v pravidelné soutěži webu iROZHLAS.cz.

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Svět hub Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Velký krok kupředu pro houby celého světa,“ hlásá úvodník prvního (fiktivního) časopisu, který „je nejen o houbách a pro houby“, ale v jehož redakci také samy houby pracují. A k příjemnému čtení vyzývá šéfredaktor Fungus X. Imperfectus.

„Nechtěli vytvořit strohý atlas hub pro děti, ale originální sondu do pozoruhodného světa této samostatné říše. Přijít na správnou formu byl první a důležitý krok,“ prozrazuje (skutečný) autor knihy Jiří Dvořák v rozhovoru pro Český rozhlas Vltava. Jak přiznává, nejprve si ale musel nastudovat celou problematiku, protože ze školy toho sám o houbách moc nevěděl.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

„Obklopil jsem se proto spoustou mykologické literatury, a když se mi to všechno podařilo naskládat do hlavy, tak přišel nápad pojmout knížku jako zpravodaj, který píšou samy houby,“ vysvětluje.

Houby jsou totiž velmi tajuplné a rozmanité. Najdete je ve vodě, na stromě, na jiných houbách, na výkalech, na chodníku, na šišce i na spáleništi. Jsou důvtipné, inteligentní, komunikují a propojují se spolu na obrovské vzdálenosti, rozkládají i stavějí, mizí a zase se objevují, přizpůsobují se a proměňují, přežívají bez ničeho, nepříteli se brání mírumilovnými způsoby, léčí sebe i druhé.

Vyprávění ze života hub dokreslují původní ilustrace Daniely Olejníkové. Bezpochyby i díky nim bylo Myko oceněno porotou mezinárodního veletrhu dětské knihy v Boloni. Na úspěch letos navázala také výhrou v kategorii nejlepší kniha pro děti a mládež v tuzemské Magnesii Liteře.

Myko: Kompletní zpravodaj ze světa hub vydalo nakladatelství Baobab.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o pět ilustrovaných houbových zpravodajů Myko, napište nám až do pátku 28. června do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Jak se jmenuje nejjedovatější houba v Česku?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme