Noc v Česku byla mrazivá, ovocnáři se snažili chránit rozkvetlé stromy. Vyhřívání sadu stojí desetitisíce

Do Česka dorazily jarní mrazy. Loni teploty pod nulou způsobily škody za víc než miliardu korun. Ovocnáři se proto snaží úrodu různými způsoby ochránit. Teploty totiž v noci na neděli klesaly k minus čtyřem až minus pěti stupňům a v Čechách byla noc chladnější než na Moravě. Jedním z míst, kde v noci ovocnáři nespali, je Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský v Holovousech na Jičínsku.

Od zpravodajky z místa Holovousy (Jičínsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výhoda této metody spočívá v tom, že je poměrně rychlá, nepůsobí příliš intenzivně a zároveň na několika stovkách míst v sadu

Výhoda této metody spočívá v tom, že je poměrně rychlá, nepůsobí příliš intenzivně a zároveň na několika stovkách míst v sadu | Foto: Adéla Kavříková | Zdroj: Český rozhlas

Mezi nejohroženější ovocné druhy aktuálně patří meruňky, které oproti ostatním ovocným druhům kvetou o několik týdnů dříve.

5:09

Mrazy mohou být pro vinaře hřebíkem do rakve. Někteří loni přišli o celou úrodu, říká prezident svazu

Číst článek

V holovouseckých sadech stromy rozkvetly tento týden. Když v noci na neděli v půl čtvrté ráno klesla teplota ke kritickým minus třem stupňům, museli ovocnáři reagovat okamžitě.

Ve dvouhektarovém meruňkovém sadu zapálili zaměstnanci stovky parafínových svící. Vybaveni na to přišli plynovými hořáky a podpálit stovky svící jim zhruba v deseti lidech trvalo asi 45 minut.

Účinnost této metody záleží na podmínkách. Ideální je, pokud je v sadu inverze. Když není, jako právě v neděli, plyn ze svící utíká rychleji nahoru a efektivita klesá na zhruba 25 procent.

Ovocnáři se snaží ochránit stromy pomocí zapalování parafínových svící | Foto: Adéla Kavříková | Zdroj: Český rozhlas

I tak ale tentokrát mají ovocnáři jistotu, že zapálení svící sad před mrazem ochránilo, což potvrzovaly i teploty na teploměrech v jednotlivých částech sadu. Svící tady hořely zhruba dvě stovky na jeden hektar. Takové množství dokáže v sadu zvýšit teplotu o jeden a půl až dva stupně a stromy jsou tak v bezpečí. Čas je uhasit nastane ve chvíli, kdy se teploty začnou přibližovat nule.

23:37

Šéf ovocnářů: Nervozita z mrznutí stromů teprve začíná. Problém je, že vykvétají o tři týdny dříve

Číst článek

V tomto případě ovocnáři zapalováním svící nechrání jenom samotnou úrodu, ale i potenciální výsledky několikaletého výzkumu a šlechtění. Chránění stromů před mrazem je ale poměrně nákladná záležitost. Jedna svíce vydrží hořet až osm hodin a stojí asi 300 korun. Jedna osmihodinová mrazivá noc tak stojí zhruba 60 tisíc korun na jeden hektar chráněné plochy.

Výhoda této metody spočívá v tom, že je poměrně rychlá, není příliš intenzivní a zároveň působí na několika stovkách míst v sadu. Letos je to tady vůbec první zapalování svící a je pravděpodobné, že se bude opakovat i v noci na pondělí. V pohotovosti ale musí ovocnáři podle svých zkušeností zůstat až do 15. května.

Mezi nejohroženější ovocné druhy aktuálně patří meruňky, které oproti oproti ostatním ovocným druhům kvetou o několik týdnů dříve | Foto: Adéla Kavříková | Zdroj: Český rozhlas

Adéla Kavříková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme