Vůbec první vegetariánská restaurace v Čechách vznikla na konci 19. století ve Varnsdorfu a Pražané mohli podobný podnik navštívit poprvé roku 1898 v Konviktské ulici.
„Jako smysl vystupování v médiích vidím ne alarmovat, že tohle je nejhorší, co nás může potkat, ale spíš říkat, že je to ukázka možných situací a je potřeba se jim postavit čelem,“ říká Trnka.
My masu sbohem nedáváme, jíme ho jak o masopustu, tak po něm, a v éře blahobytu můžeme mít maso i několikrát denně. Jenže extrémní konzumace masa na celé planetě má fatální dopady.
Agrární komora naopak samotné motto kampaně považuje za vhodně zvolené. „O chovu skotu je tu spousta nepravých mýtů a je třeba ty věci vyvracet,“ uvádí člen jejího představenstva Josef Diviš.
Akcie uranových těžařů zažívají renesanci, píše deník E15. A zájem o náhražky masa podle Hospodářských novin roste. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.
Napodobeniny řízků, játrových paštik nebo mletého masa mohou tradičním strávníkům pomoci snížit spotřebu živočišných produktů bez nutnosti zásadně změnit jídelníček.
Hamburgery z hrachového proteinu společnosti Beyond Meat vypadají jako tatarák. Jejich zastánci argumentují tím, že na výrobu je ve srovnání s běžným burgerem potřeba pouhé procento vody.
Nechystám se podkuřovat vegetariánům, oni jsou na můj vkus někdy až příliš ortodoxní, ale osobně musím přiznat, že s přibývajícím věkem čím dál tím méně toužím jíst maso každý den v týdnu.
Co by se stalo, kdyby každý člověk na naší planetě přešel na veganskou stravu? Jde o hypotetickou otázku, která se však v současnosti jeví relevantněji než kdykoliv předtím, píše server BBC.
Britským vegetariánům a veganům vadí, že nové pětilibrové bankovky obsahují zvířecí lůj. Dokonce kvůli tomu posílají petici centrální bance. Ta už má přes 10 tisíc podpisů.
Namísto obalovaného a smaženého kapra obalovaný celer, sýr nebo palačinka. K tomu ovšem bramborový salát bez uzeniny, s majonézou nebo jogurtem. Záleží na tom, čemu dává dotyčný přednost. Tak nějak vypadá štědrovečerní tabule vegetariánů. Lidí, kteří odmítají jíst maso, přibývá, a to jak ze zdravotních, tak jiných důvodů.
Pracovní příležitost pro dlouhodobě nezaměstnané nabízí nově otevřená restaurace a kavárna Dobromysl v Hradci Králové. Za jejím vznikem stojí obecně prospěšná společnost Lávka. Peníze z provozu pak podpoří činnost nízkoprahového centra Prostor Pro. Práci zde našlo už osm lidí.
Bezmasá jídla dnes nabízí téměř každá restaurace, objevují se také v nabídce školních jídelen a předškolních zařízení. V Německu ale chtějí zajít ještě dál. Strana zelených navrhuje zavést ve veřejných jídelnách jednou týdně povinný vegetariánský a veganský den. Jejich záměr rozpoutal bouřlivou debatu.
V Brně se koná VeganFest, sedmnáctidenní série nejrůznějších akcí zaměřených na alternativní způsob stravování o něco přísnější než vegetariánství, protože kromě masa vylučuje z jídelníčku i všechny další prvky živočišného původu včetně mléčných výrobků a vajec.
Máte chuť na něco dobrého a zároveň zdravého? Máme řešení. Ideální příležitostí je festival Vegefest, který nabízí bezmasé lahůdky v podání šéfkuchařů několika restaurací.
Děti jedí málo masa. Některým nechutná, u jiných na něm zase netrvají rodiče. Přibývá dokonce rodin, ve kterých děti jedí jen vegetariánská nebo makrobiotická jídla. Pediatry to znepokojuje čím dál víc.
Nová mateřinka v ostravských Heřmanicích nabízí dětem souznění s přírodou. Oproti běžným školkám v ní tráví většinu času venku a tamní kuchařky navíc myslí i na ratolesti z vegetariánských rodin.
Francouzský soud dnes rozhodne o trestu pro vegetariánské rodiče mrtvého dítěte. Zemřelo v jedenácti měsících v důsledku nevhodné stravy, ve které chyběly všechny prvky živočišného původu. Vegetariánští rodiče by mohli dostat až 30 let vězení.
Klima je v tom nevinně, osud jeskynních medvědů mají na svědomí naši předkové. Jen těžko jim to však můžeme vyčítat – vždyť jenom hledali vhodný domov.
Vegani a vegetariáni v sobotu odpoledne projdou Prahou. Oslava s názvem Veggie Parade má veřejnosti představit vegetariánství jako životní styl, který je ohleduplný k životnímu prostředí.
V pražském Středisku ekologické výchovy, na Toulcově dvoře v Hostivaři, se v neděli koná Vegetariánský den. Lidé mají tak mají možnost nejen ochutnat vegetariánská jídla ale také vyslechnout přednášky o zdravé výživě, nebo navštívit kurz vaření.
Právě na dnešek připadá Světový den vegetariánství. Ustavila ho v roce 1977 Severoamerická vegetariánská společnost a o rok později ho podpořila také jejich Mezinárodní unie. V České republice sice přibývá počet lidí, kteří se vyhýbají konzumaci masa, ale není jich mnoho.