Bankovy lyže na sjezd ve Wengenu se chystají ve staré kuchyni
Lyžař Ondřej Bank se dnes poprvé v kariéře postaví na start slavného Lauberhornu - nejdelšího a profilem i okolní krajinou podle mnohých nejkrásnějšího sjezdu sezóny. Na přípravu lyží ale musel jeho tým využít vysloužilou kuchyň.
„Většinou jsme ve zvláštních místnostech, protože na množství lyží potřebujeme větší prostor,“ vysvětluje problém při přípravě lyží Ondřej Bank.
„Loni jsme byli třeba v koupelně, letos jsme ve staré kuchyni,“ upřesňuje servisman Robin Kasper.
Před závodem se připravuje několik párů. „Máme dvoje vyvolené. Jedny, co chci celou sezonu já a druhé, co používáme skoro na každý závod,“ usmívá se český sjezdař.
Na první pohled jsou všechny lyže stejné, tým je ale pozná. „Máme je očíslované, takže čísla 7 a 8,“ prozrazuje Kasper „vyvolená“ čísla, mezi kterými se rozhoduje až těsně před závodem. „Uvidíme, co naměříme za teploty a vlhkosti na prohlídce. Na poslední chvíli se dolaďují práškem a sprejem.“
Jako odkladiště všech možných pomůcek slouží starý stůl. Na slušné řezbářské práci leží vosk, čistící sprej, vázání, ale i plechovka s pivem či čokoláda. „Je tu vše, co je potřeba, hlavně to pivo se hodí,“ vtipkuje Robin Kasper.
Skladované vybavení je zároveň velmi drahé. „Nechceme to moc prozrazovat, ale je to tak. Dalo by se to prodat maximálně nějakému závodníkovi, ale doufám, že to tak nefunguje, nějaký černý trh,“ usmívá se 34letý sjezdař.
Svého servismana příliš často kontrolovat nechodí. „Dřív jsem chodil častěji. Vždycky jen probereme, které lyže by Robin vzal a jestli s tím souhlasím,“ vysvětluje Ondřej Bank v „lyžárně“, kde se připravují lyže na jeho první start první start v nejdelším sjezdu sezony – Lauberhornu.