Dieta by měla být pestrá a energeticky vyvážená, tvrdí odborníci
Informace o dietách na lidi číhají prakticky všude. A často si protiřečí. Proto se Fórum zdravé výživy rozhodlo reagovat na několik módních trendů ve stravování, jako je tučná paleolitická dieta nebo Atkinsonova dieta bez sacharidů, populární ve Spojených státech. Nezdravé může být i vegetariánství.
Pestrá strava, pět porcí denně a hodně pohybu je pro některé složitý úkol. Také proto lidé slyší třeba na takzvanou paleolitickou dietu. To znamená stravovat se podobně jako lovci a sběrači. Lákadlem je možnost jíst tučné maso a sýry.
„Já si myslím, že právě je trend vytrhávat z toho jen to, co se mi hodí. To znamená, že mohou konzumovat v jakémkoli množství tučné maso, jakékoliv množství tuku, tučné sýry a nemusí mít strach, že z toho budou mít nadváhu a obezitu," říká Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy a dodává:
„Ale tak to prostě není. Je to vytrhávání jen některých bodů a nezasazování do celkové koncepce. Výsledkem má být vyvážený příjem a výdej energie, kdežto tady není jednoznačně zdůrazněn.“
Suchánek ji tak nezavrhuje třeba u sportovců. Nedoporučuje ji ale lidem s nemocnými ledvinami, těhotným a kojícím ženám, dětem a dospívajícím.
Odborníci si také vzali na mušku Atkinsonovu dietu, která radikálně omezuje sacharidy a propagují ji některé hollywoodské hvězdy. Podle lékaře Jana Piťhy je hlavní riziko v tom, že tato strava není pestrá.
„Je tam nebezpečí, že by se nám nemusely vstřebávat všechny důležité minerály, které ze stravy potřebujeme, to je hlavní výhrada. Její menší výhrada, kterou zase někteří pacienti nebo osoby vítají, je její určitá monotónnost a jednoduchost přípravy. Třetí věc - hodně se klade důraz na rychlost úbytku váhy, což nemusí být ideální pro naše tělo,“ upozorňuje lékař.
Formou diety je i vegetariánství. Stravu bez masa lékaři většinou úplně nezavrhují, špatné dodržování ale může vést k problémům.
„Pokud se vegetariánská dieta dodržuje špatně, není dostatečně pestrá, nemá dostatečně dobré složení. To znamená, že vegetarián jenom odstraní živočišné bílkoviny a nepřemýšlí o složení stravy. Podle mého názoru je nebezpečná v období, kdy máme zvýšenou potřebu kvalitních bílkovin. Například v období růstu, těhotenství, kojení a v období, kdy máme nějaké těžké onemocnění. Ať už zánětlivé nebo úraz, pooperační stav,“ vysvětluje Pavel Kohout z Fóra zdravé výživy.