V Lyonu se sešli nejlepší světoví kuchaři. Koná se tam Bocuse d´Or
Pozornost gastronomického světa dnes směřuje do Lyonu. Právě tam se koná nejrespektovanější světová soutěž v gastronomii Bocuse d´Or. O cennou trofej nejlepšího světového kuchaře se uchází čtyřiadvacet mistrů svého řemesla, kteří uspěli v národních kolech. Z našich kuchařů se do finálového kola neprobojoval nikdo.
Soutěž nemá jednoznačného favorita, v minulosti se ale dařilo kuchařům ze severských zemí a také z domácí Francie.
Soutěžícím jsou určeny suroviny, z jakých smí vařit. Postup už je pak zcela na nich. Musí sestavit dva chody, přičemž jedním z důležitých hodnotících prvků je originalita.
Světové klání, které probíhá jednou za dva roky, založil nejznámější světový šéfkuchař Paul Bocuse, který by se měl navzdory svému nepříliš dobrému zdravotnímu stavu zúčastnit vyhlašování výsledků. Za několik dní mu přitom bude 89 let.
Jedním z porotců je i Joseph Viola, který patří k nejznámějším lyonským kuchařům. Právě Lyon je považován za hlavní francouzské město gastronomie.
Podle Violy se svět stále obrací k Francii jako ke gastronomickému vzoru ze tří zcela jednoduchých důvodů:
„Ke svým klientům máme velmi blízko, vážíme si jich. Důležitá je také atmosféra v restauracích a nad tím vším je kvalita produktů, základních surovin. To je naprosto zásadní věc. Pracujeme s producenty, jejichž suroviny jsou výborné kvality.“
Jméno nejlepšího světového kuchaře bude oznámeno kolem 18. hodiny.