Křetínského firma kupuje podíl v paroplynové elektrárně v Nizozemsku od francouzské EDF

Francouzská energetická společnost EDF prodá svůj podíl v paroplynové elektrárně Sloe v Nizozemsku o výkonu 870 megawattů skupině Energetický a průmyslový holding (EPH) českého podnikatele Daniela Křetínského. EDF o tom v úterý informovala v tiskové zprávě. Finanční podrobnosti dohody společnost nezveřejnila.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zaměstnanec firmy Électricité de France (EDF)

Zaměstnanec firmy Électricité de France (EDF) | Zdroj: Profimedia

„Transakce je součástí programu EDF na prodej majetku za tři miliardy eur (téměř 74 miliard korun). Její uzavření podléhá obvyklým regulačním povolením,“ dodala francouzská firma. Nad ní má kontrolu francouzský stát, který v ní drží 84procentní podíl.

V červenci francouzská vláda oznámila, že nad EDF převezme plnou kontrolu, aby firmě pomohla financovat rozsáhlé investice do opravy reaktorů a výstavby nových.

Křetínským pomohl francouzskému deníku Liberation. Půjčil mu přes 340 milionů korun

Číst článek

Paříž uvedla, že zestátnění EDF, které vládu přijde na 9,7 miliardy eur (bezmála 239 miliard korun), zvýší bezpečnost jejích energetických rezerv. Evropa se v důsledku ruské invaze na Ukrajinu snaží najít alternativu k ruskému plynu.

Podniky, které jsou součástí skupiny EPH, zaměstnávají více než 24 000 lidí. Holding zahrnuje přes 70 společností po celé Evropě. Spolu s EPPE a EPIF je součástí holdingu také EP Logistics International sdružující firmy zaměřené na dopravu a spedici a také realitní EP Real Estate.

Křetínský je podle aktuálního žebříčku časopisu Forbes čtvrtým nejbohatším Čechem s majetkem za 4,8 miliardy dolarů (zhruba 122,6 miliardy korun). Společnost EPH byla založena v roce 2009.

Do akcionářské struktury EPH se v prosinci předloňského roku vrátil slovenský finančník a jeden ze zakladatelů skupiny J&T Patrik Tkáč. Většinový podíl ale nadále patří Křetínskému a skupině manažerů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme