Lidé kupují více automobilů. Nejžádanější je Škoda, Hyundai a Volkswagen

Lidé si začali stále více pořizovat nová auta. Podle údajů Svazu dovozců automobilů prodej osobních automobilů během letošního prvního pololetí vzrostl o 6,7 procent.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nové automobily

nové automobily | Foto: www.mikulov.cz

Celkem lidé koupili za první pololetí 94.233 nových automobilů. Za celý loňský rok se prodalo přes 173 tisíc aut.

Nejvíce se prodávají auta značky Škoda. Její automobily se na celkovém prodeji podílejí 31 procenty. Přitom největší zájem je o model Škoda Octavia.

Mladoboleslavská automobilka v Česku prodala celkem 29.200 vozů. Následuje Hyundai s 8500 prodanými vozy a Volkswagen se 7850 auty. Na dalším místech jsou Ford, Renault a Kia. Auta s benzínovým motorem tvořila 56,5 procenta prodejů.

Klesl prodej menších dodávek

Prodej nových lehkých užitkových automobilů klesl v prvním pololetí o 3,4 procenta na 5779 aut. Tyto vozy nejčastěji používají řemeslníci a drobní živnostníci, kteří zřejmě nemají dost peněz na takové investice.

Mezi dodávkami je nejpopulárnější Volkswagen, následuje Ford - hlavně Ford Transit.

Klesly také registrace nákladních vozidel - a to o 5,5 procenta. Motocyklů se během prvního pololetí prodalo o 6 procent méně - celkem 9596. Naopak se prodalo o 14 procent více autobusů.

Evropský automobilový trh má oproti České republice docela potíže. Prodej aut ve Francii, Itálii a Španělsku v červnu klesl a ztrácí i za celé pololetí. Slabou poptávku spotřebitelů pociťují hlavně velké místní automobilky. Naopak v Německu po květnovém poklesu trh v červnu vzrostl o 5 procent.

Zástupci německých odborných svazů ovšem předpokládají, že růst ve druhém pololetí nevydrží. Německé automobilky ale těží především z dobré pozice na rostoucích trzích, jako jsou Spojené státy a Čína.

V Americe podle dnešních údajů vzrostl prodej osobních a lehkých užitkových automobilů v červnu v meziročním srovnání o 22 procent.

Jitka Hanžlová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme