Myslivci neví, co se zvěřinou. Stát jim přispěje na mrazáky, podle nich to problém neřeší
Myslivci mají problém s odbytem zvěřiny. V lesích je zvěře víc než dost, je proto nutné regulovat její stavy. Ulovené kusy ovšem není kam dávat, protože trh se zvěřinou se po koronavirové epidemii zastavil. O ulovené kusy tak nemá nikdo zájem a myslivci neví, co s nimi.
„Na jednu stranu je tlak na myslivce: snižujte stavy zvěře, na druhou stranu ji není kam dát. Doma to všechno nesníte, po sousedech to nerozdáte,“ řekl Českému rozhlasu Vysočina myslivec Roman Vácha v lese nedaleko Humpolce. „Teď se de facto zvěřina nevykupuje.“
Myslivci ztratili odbyt na zvěřinu. Stát jim přispěje na mrazáky, což podle nich problém neřeší
Odbyt masa navíc ovlivňují přísná pravidla pro výkup. Myslivec sice může dodávat zvěřinu v kůži třeba do restaurací, ty ale musí být registrované u státní veterinární správy.
„Musí mít místo, kde dojde ke stažení, kde dojde k vykostění, k porcování, a pak samozřejmě tu zvěřinu uchovávat v chlazeném stavu,“ vysvětluje ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.
Pokud restaurace takové místo nemá, musí se spoléhat na zvěřinové závody. „Restaurace, pokud chce prodávat nebo vařit zvěřinu, tak pak ji musí mít ze zvěřinového závodu, kde už je veterinárně prohlédnuta.“
Chybí restaurace
Například na Vysočině je v současnosti velmi složité najít restauraci, která zvěřinu pravidelně nabízela. Specializují se spíš na jednorázové akce, jako například ta na Křemešníku nedaleko Pelhřimova.
Nevládní organizace kritizují novelu mysliveckého zákona. Žádají snížení výměr u honiteb
Číst článek
„Míváme zvěřiny hlavně speciálně, vždycky máme nějaký zvěřinový víkend, hlavně teda samozřejmě na podzim,“ říká provozovatelka Magda Vaňková.
Peníze na mrazáky
Podpořit trh se zvěřinou by ale nově chtělo ministerstvo zemědělství. Od září nabídne myslivcům příspěvek až 40 tisíc na nákup chladících zařízení, potvrzuje mluvčí ministerstva Marek Zemánek. „Důvodem je podpora lovu a využití ulovené zvěře. Chladící zařízení dává myslivcům také možnost nabídnout ulovenou zvěřinu jako kvalitní a přírodní surovinu k prodeji.“
Myslivec Roman Vácha by ale především uvítal opatření, která by vzbudila zájem o zvěřinu mezi spotřebiteli. Pouze nákup chladicích zařízení podle něj problém s nadbytkem masa neřeší.