Mexiko se nepřipojí k další dohodě OPEC+ o snížení těžby. Země si to podle prezidenta nemůže dovolit

Mexiko se nepřipojí k dohodě dalších předních světových těžařů ropy ze skupiny OPEC+ o prodloužení současného snížení těžby, jehož cílem je podpořit ceny ropy. Uvedla to v noci na neděli mexická ministryně pro energetiku Rocío Nahleová.

Mexico Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador na prohlídce stavby rafinerie

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador na prohlídce stavby rafinerie | Foto: Mexico's Presidency | Zdroj: Reuters

Skupina OPEC+ zahrnující Organizaci zemí vyvážejících ropu a její spojence v čele s Ruskem se v dubnu dohodla, že sníží těžbu v květnu a červnu o 9,7 milionu barelů denně, aby tak podpořila mimořádně nízké ceny ropy. V rámci této dohody Mexiko slíbilo, že sníží svoji těžbu o 100 000 barelů denně, když odolalo tlaku dalších těžařů, aby snížilo těžbu až o 400 000.

OPEC+ se dohodl na rekordním snížení těžby ropy do konce července. Cílem je dosáhnout vyšších cen

Číst článek

Od července do prosince se mělo snížení těžby OPEC+ zmírnit na 7,7 milionu barelů denně. V sobotu se však skupina rozhodla prodloužit vyšší snížení až do konce července.

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador, který původně slíbil navýšit těžbu ropy v zemi, v pátek uvedl, že Mexiko není v pozici, aby mohlo dále snižovat těžbu. Nahleová potvrdila, že se země nezúčastní nově dohodnutého snížení. „V tomto případě jsme řekli ne, budeme se držet dohody, kterou jsme podepsali v dubnu,“ řekla Nahleová novinářům.

Neochota Mexika snížit produkci tak hodně, jako další země z OPEC+, způsobila v dubnu napětí se Saúdskou Arábií. Dohoda byla uzavřena poté, co Mexiko řeklo, že Spojené státy by mohly pomoci tento rozdíl vyřešit.

Snížení těžby skupinou OPEC+ dohodnuté v dubnu představovalo snížení dodávek ropy na trhy o téměř deset procent a pomohlo za poslední dva měsíce zdvojnásobit ceny ropy.

OPEC+ se v sobotu také dohodl, že jeho ministerský monitorovací výbor JMMC se bude až do prosince scházet pravidelně každý měsíc, aby zhodnotil situaci na trhu, dodržování dohody a doporučil výši snížení. Příští setkání se má uskutečnit 18. července. Zasedání kartelu OPEC a celé OPEC+ se má uskutečnit 30. listopadu až 1. prosince, napsala agentura Reuters.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme