Nákup plynu bude české energetické firmy stát pětinásobek loňské ceny. Potřebují podporu vlády

Pražská plynárenská (PPAS) i další energetické firmy, potřebují nyní pětkrát více peněz, aby nakoupily plyn v potřebném množství za současné ceny, než tomu bylo loni. Při konferenci Institutu pro veřejnou diskusi to řekl člen představenstva Pražské plynárenské Petr Kovařík. Naplnění zásobníků plynu na 80 procent kapacity bude podle něj firmy stát zhruba 60 miliard korun, v loňském roce by naplnění zásobníků stálo asi 12 až 13 miliard korun.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plynová kompresní stanice Kouřim.

Bez podpory veřejného sektoru se podle Kovaříka energetické společnosti v současné době neobejdou (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Náš byznys musí sehnat peníze a musí je sehnat teď,“ řekl Kovařík. Podle něj vznikly nové nároky na cash flow firem z důvodu různých druhů jištění, když například vzrostly garance u operátora trhu, zajištění na burze i garance u dodavatelů.

Green Deal má i bezpečnostní rozměr, díky válce na Ukrajině to Češi pochopí, věří Špicar

Číst článek

Pražská plynárenská má podle Kovaříka velkou výhodu v tom, že je vlastněná městem, nevýhodou ale podle něj je, že se současná situace stává politickým kolbištěm před podzimními komunálními volbami.

Obchodníci s energiemi skládají zálohy a garance pro případ, kdy by dodavatelé nemohli zaplatit za odebranou energii. Výše záruk přitom rostou s cenami energií.

Dodavatelé záruky skládají buďto v peněžní podobě, nebo formou bankovní záruky. Zálohy, které dodavatelé energií skládají jen u Operátora trhu s elektřinou (OTE), vzrostly meziročně k začátku dubna zhruba 2,5krát.

Ekonom Zahradník: Moskva nevydírá prostřednictvím plynu. Pro ruský rozpočet je zásadní ropa

Číst článek

Bez podpory veřejného sektoru se podle Kovaříka energetické společnosti v současné době neobejdou. Evropská komise například podle něj doporučuje členským státům poskytnout garance na plnění zásobníků.

Německá státní investiční banka pak podle Kovaříka poskytuje úvěry pro energetické společnosti, Německo zároveň uvolní 1,5 miliardy eur (asi 37 miliard korun) z rozpočtu na pořízení dodatečných zásob plynu. Podporu od státu mohou energetičtí dodavatelé získat také v Británii, dodal.

Naplněné zásobníky

Zásobníky plynu v České republice mají být před topnou sezonou naplněné nejméně z 80 procent. Mimořádným opatřením o tom nedávno rozhodl ministr průmyslu a obchodu (MPO) Jozef Síkela (za STAN).

Růst cen začíná u výrobců. Náklady na elektřinu vzrostly o 100 procent, říká sedlák z Uherska

Číst článek

Dosud měly být před zimou zásobníky naplněné nejméně z 30 procent. Stát podle ministra připraví kompenzace pro obchodníky, které budou krýt rozdíl mezi vyšší letní a nižší zimní cenou.

Na finanční náročnosti naplnění zásobníků plynem se shodují i další firmy. „Obecně lze říci, že skladování zemního plynu se proti předchozím letům výrazně prodražilo, a tedy zatíží více i naši společnost,“ uvedla mluvčí společnosti E.ON Martina Slavíková.

„Finančně je za současné situace plnění zásobníků velmi nákladné a nese s sebou pro všechny hráče velká finanční rizika. Právě ty se snaží svým postupem ministerstvo průmyslu a obchodu zmírnit,“ uvedl k situaci mluvčí firmy innogy Martin Chalupský.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme