Ropa od Lukoilu přestala ropovodem Družba proudit přes Ukrajinu na Slovensko. Společnost čelí sankcím

Ropa od ruské společnosti Lukoil přestala ropovodem Družba přes Ukrajinu proudit na Slovensko. S odvoláním na mluvčí ministerstva hospodářství to ve čtvrtek uvedla agentura TASR. Podle společnosti Transpetrol nebyly dodávky ruské ropy na Slovensko zastaveny, přerušení se týká jen dodávek od Lukoilu, dodala mluvčí Mária Pavlusik. Agentura Bloomberg už ve středu informovala o přerušení dodávek ropy přes Ukrajinu do Maďarska.

Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo ruského Lukoilu

Ukrajina v červnu zpřísnila sankce proti společnosti Lukoil, které jí fakticky zakazují používat Ukrajinu jako tranzitní zemi pro své produkty | Foto: Anton Vaganov | Zdroj: Reuters

Problém je podle informací slovenské rafinerské společnosti Slovnaft s dodávkami od Lukoilu, který byl na Ukrajině zařazena na sankční seznam. Podle ministerstva hospodářství má bratislavská rafinerie zajištěny dodávky ruské ropy také od jiného dodavatele a objednala si dodávky z alternativních zdrojů.

Zemřel další manažer Lukoilu, už čtvrtý od začátku války. Podle ruských médií šlo o sebevraždu

Číst článek

Zdroj z prostředí ukrajinského průmyslu ve čtvrtek agentuře Reuters řekl, že ropa z Ukrajiny putuje do evropských zemí „podle plánu“. Slovnaft i nadále zpracovává dvě třetiny ropy z Ruska, přestože postupně přechází na alternativní dodavatele, dodal TASR.

Ukrajina v červnu zpřísnila sankce proti společnosti Lukoil, které jí fakticky zakazují používat Ukrajinu jako tranzitní zemi pro své produkty, připomněla ve středu agentura Bloomberg.

Maďarská energetická společnost MOL s Lukoilem pracuje na řešení, uvedl ministr zahraničí Péter Szijjártó po setkání s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem na okraj zasedání OSN v New Yorku.

„Na Ukrajině nyní panuje legislativní situace, na jejímž základě Lukoil v současné době nedodává do Maďarska,“ řekl Szijjártó s tím, že Maďarsko „pracuje na zákonném řešení“ situace.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme