Další stávka v Ryanairu. Letecký dopravce v pátek zruší 190 spojů z plánovaných 2400

Irské nízkonákladové aerolinky Ryanair zruší kvůli páteční stávce palubního personálu ve Španělsku, Belgii, Nizozemsku, Portugalsku, Itálii a Německu 190 letů. To je asi osm procent z původně plánovaných 2400 letů, uvedla v úterý společnost.

Dublin Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo letecké společnosti Ryanair

Letadlo letecké společnosti Ryanair | Foto: Adrian Pingstone | Zdroj: Wikimedia Commons

Rušení se dotkne zhruba 30 000 z celkem 450 000 cestujících, které má firma v pátek přepravit. Všichni cestující, kterých se rušení letů týká, budou informování prostřednictvím e-mailu nebo textové zprávy.

Irský dopravce čelí kritice odborů napříč Evropou. Loni v prosinci Ryanair dokázal odvrátit rozsáhlé stávky, když se poprvé ve své 32leté historii rozhodl uznat odborové svazy. Od té doby se mu však nepodařilo s řadou z nich uzavřít dohody o pracovních podmínkách. V létě tak následovala největší vlna stávek v historii firmy a rušení stovek letů.

Piloti Ryanairu v Německu stávkují, firma zrušila 150 letů. Pražského letiště se opatření nedotklo

Číst článek

Aerolinky uvedly, že v posledních týdnech se jim podařilo učinit významný pokrok při jednání s odborovými svazy a nabídly zaměstnancům z pěti zemí lepší podmínky. Marketingový ředitel Kenny Jacobs v prohlášení uvedl, že doufá, že odbory budou ochotné pokračovat v jednání a dokončit dohody bez dalšího narušení letů.

„Tyto opakované zbytečné stávky poškozují podnikání Ryanairu a důvěru našich zákazníků v době, kdy ceny ropy výrazně rostou,“ upozornil Jacobs.

Pokud budou stávky pokračovat, zváží Ryanair plán růstu na letošní zimní sezonu i na letní sezonu v příštím roce, dodal Jacobs. V červenci firma uvedla, že za fiskální rok do konce března 2019 očekává zvýšení počtu cestujících o sedm procent na 139 milionů a v dalším roce o devět procent na 152 milionů, napsaly agentury AP a Reuters.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme