Stát by měl být vstřícnější k podnikatelům, zejména ve zpracovatelském průmyslu

Stát by měl být vstřícnější podnikatelům, jejichž firmy dokázaly zvládnout hospodářskou krizi a na kterých je tuzemská ekonomika do značné míry závislá. Jedná se především o zpracovatelský průmysl. Podle Národní ekonomické rady vlády mu škodí nejvíc vysoké vedlejší pracovní náklady. Kvůli značnému zdanění by, podle odborníků, mohla řada společností v další investiční vlně odejít ze země.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Truhlářská výroba

Truhlářská výroba | Foto: Jiří Hošek

Snížit vedlejší ekonomické náklady doporučuje nejen Národní ekonomická rada vlády, ale také řada mezinárodních organizací. Z mezinárodního srovnání vyplývá, že český daňový systém má několik významných zvláštností.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zámečník.mp3

„Sice máme relativně nízkou daň z příjmu fyzických osob, zejména po zavedení rovné daňové sazby Topolánkovou vládou, ale zároveň máme velmi vysoké sazby sociálního a zdravotního pojištění, zejména tu část, která je placena zaměstnavatelem,“ říká ekonom a člen NERVu Miroslav Zámečník.

NERV doporučuje nejen plošné snižování sazeb, ale snižování sazeb zejména na začátku mzdové škály. Především u nízkopříjmových skupin tak, aby došlo ke zvýšení čistého příjmu poplatníka a zároveň se snížily daňové zátěže jeho zaměstnavatele.

„Kombinací toho projevuje poplatník větší zájem o zaměstnání, protože čelí nižšímu daňovému zatížení a jeho výplatní páska je vyšší a zároveň pro zaměstnavatele to vytváří jakýsi motiv k tomu, aby si pracovní síly podržel,“ říká Zámečník, podle kterého by to ve fiskálním vyjádření byla levnější alternativa, než jakékoliv významnější snížení sazby.

ČRo, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme