Všechny varianty energetické koncepce ČR do roku 2030 počítají s jádrem

Jak zaznělo na dnešní konferenci Euro Business Brunch, připravovaná energetická koncepce státu počítá ve všech variantách se silným zastoupením jaderné energie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín | Foto: Alena Vykydalová | Zdroj: Český rozhlas

Podle šéfa obchodní divize ČEZ Alana Svobody je návratnost investice do výstavby jaderné elektrárny mnohem vyšší než budování plynových nebo uhelných zdrojů. Jaderná energie bude navíc v budoucnu nahrazovat dosluhující uhelné elektrárny.

„Nové jaderné reaktory nenavýší v celé sumě instalovaný výkon, ale z velké části naopak nahradí dožívající uhelné elektrárny,“ upozorňuje.

Uhlí nebude v dalších 40 letech stačit a elektrárny, které mohou být postaveny nebo obnoveny, nebudou stačit v tom samém objemu, v jakém jsou provozovány dnes, ať už ČEZem nebo ostatními provozovateli.

„Instalovaný výkon uhlí půjde dolů a z velké části by měl být nahrazen jádrem,“ dodává Svoboda.

Jitka Hanžlová, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme