Devadesátiletý český malíř dobývá britský Birmingham. Otevírá dveře mladším umělcům

Pavel Brázda je tady! To je název výstavy českého malíře, která v pátek v Birminghamu zahájila Den české kultury. Je to poprvé, co se česká kultura ve větší míře představuje v druhém největším městě Velké Británie. Na zahájení výstavy, která má podpořit povědomí o České republice mezi Brity, byl i zpravodaj Českého rozhlasu.

Birmingham Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

"Je to pro něj velká naděje a radost, že se dostal z uzavřeného prostoru," říká manželka Pavla Brázdy Věra o umělcově výstavě v Británii.

"Je to pro něj velká naděje a radost, že se dostal z uzavřeného prostoru," říká manželka Pavla Brázdy Věra o umělcově výstavě v Británii. | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Převládající dojem z obrazů je velká barevnost. Barvy jsou pestré, zářiové: růžová, ostře zelená. Ani výtvarná technika není zcela obvyklá.

Český malíř 'přetočil' díla barokních mistrů, teď vystavuje v prestižní londýnské galerii

Číst článek

„Především je neobvyklá pro člověka jeho věku, letos bude Brázdovi devadesát jedna let. Jsou to naskenované kresby. Ty zpracovává v programu, který mu umožňuje plochy vybarvovat a tisknout na plátno," vysvětlil pro Radiožurnál kurátor výstavy Miroslav Ambroz.

'Velká naděje a radost'

Výstava v birminghamské knihovně představuje jen zlomek tvorby autora, který byl až do devadesátých let takřka neznámý. Na vernisáž ze zdravotních důvodů nepřijel. Výstava ve Velké Británie je ale podle jeho manželky, Věry Novákové, pro něj velkým zadostiučiněním.

„Je to pro něj velká naděje a radost, že se dostal z uzavřeného prostoru. Je to pro něj velmi důležité. Svoji roli hraje to, že výstava je právě v Británii. Za války i za komunistické totality právě odtud vysílaly rozhlasové stanice, které pro nás byly velkou posilou," vzpomíná umělcova manželka, malířka a výtvarnice, která má sama 89 let.

"Brázdovo umění je neobyčejně zajímavé, velmi souzní s britským smyslem pro humor. Vztahy mezi Británií a Českou republikou jsou dlouhé a zajímavé a tato výstava je svým způsobem odráží," říká ředitel slavné galerie Ikon Jonathan Watkins.

Watkins připouští, že britské publikum dosud nemá příliš velké ponětí o českém výtvarném umění. Toto je první krok ke změně.

„Výstava Pavla Brázdy by měla otevřít dveře dalším českým umělcům. Ikon Galerie teď má o to obrovský zájem," souhlasí český velvyslanec v Británii Libor Sečka.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme