Britská prokuratura zastavila stíhání producenta Weinsteina. Neexistovala prý šance na odsouzení

Britská královská prokuratura (CPS) ve čtvrtek zastavila trestní stíhání bývalého amerického filmového producenta Harveyho Weinsteina. V roce 2022 byl obviněn ze dvou sexuálních napadení, kterých se podle vyšetřovatelů dopustil v roce 1996 v Londýně.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Filmový producent Harvey Weinstein

Bývalý filmový producent a odsouzený sexuální násilník Harvey Weinstein (archivní foto) | Zdroj: Reuters

„Po přezkoumání důkazů v tomto případu se CPS rozhodla zastavit trestní řízení proti Harveymu Weinsteinovi. CPS má povinnost průběžně přezkoumávat všechny případy a my jsme se rozhodli, že již neexistuje reálná šance na odsouzení. Své rozhodnutí jsme vysvětlili všem stranám,“ uvedl Frank Ferguson, vedoucí oddělení CPS pro zvláštní trestnou činnost a boj proti terorismu.

‚Nastaly závažné chyby.‘ Soud zrušil rozsudek nad exproducentem Weinsteinem, ve vězení ale zůstává

Číst článek

Rozhodnutí britské justice nesouvisí s procesy proti Weinsteinovi ve Spojených státech. Ze sexuálního nátlaku či znásilnění ho obvinila zhruba stovka žen, většina z těchto případů je ale promlčená.

Americký soud v roce 2020 uložil trest 23 let vězení. Newyorský odvolací soud ale letos v dubnu zrušil verdikt za sexuální delikty a nařídil zahájení nového procesu. Začne příští týden. Na svobodu se však nyní 72letý Weinstein nedostal, jelikož byl loni v Los Angeles odsouzen také k šestnácti rokům vězení za znásilnění v jiném procesu, který se týkal znásilnění herečky v roce 2013.

Dvaasedmdesátiletý Harvey Weinstein je spoluzakladatelem společnosti Miramax a filmového studia Weinstein Company. Produkoval například filmy Pulp Fiction (1994) a Hra na pláč (1992). Býval považován za jednoho z nejmocnějších lidí v Hollywoodu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme