‚Největší záhada v dějinách rokenrolu‘. Hledá se baskytara, kterou Paul McCartney ztratil v roce 1969

Po celém světě začalo hledání jednoho z nejslavnějších nástrojů hudební historie, originální baskytary bývalého člena Beatles Paula McCartneyho. O pomoc při hledání požádal německý výrobce nástrojů v rámci projektu nazvaném Lost Bass Project a vyzývá všechny, aby se podělili o informace, kde by se mohla nacházet kytara, která byla naposledy spatřena před rozpadem kapely před více než 50 lety. Upozornil na to v neděli server BBC.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tobogan na téma Beatles

Není jasné, co se s nástrojem v roce 1969 stalo (ilustrační foto) | Foto: Yvona Žertová

McCartney nástroj značky Höfner koupil v Hamburku v roce 1961 za pouhých 30 liber (845 korun). Hrál na něj mimo jiné v písních Love Me Do a She Loves You. O osm let později se ale po natáčení filmu Get Back kytara ztratila, píše BBC. V čele pátracího týmu je Nick Wass, který pracoval jako marketingový manažer a vývojář elektrických kytar Höfner.

2:54

Před 65 lety se McCartney a Harrison přidali do kapely Quarrymen. Z Lennonovy skupiny vznikli The Beatles

Číst článek

Ve snaze vyřešit „největší záhadu v dějinách rokenrolu“ spojil síly se dvěma novináři. Wass dlouhodobě spolupracuje s McCartneym a napsala o zmizelé kytaře Höfner 500/1 Violin Bass knihu. Wass řekl, že slavný člen Beatles se ho na kytaru zeptal při nedávném rozhovoru. A tak začala kampaň za její nalezení.

Uvedl, že není jasné, co se s nástrojem, který byl pravděpodobně odložen poté, co Beatles dokončili natáčení filmu Get Back v roce 1969, stalo. „Je to baskytara, která udělala Beatles,“ řekl Wass.

V roce 1963 se při vánočním koncertu kapely ve Finsbury Parku ztratila kytara, kterou John Lennon používal při skládání písně I Want to Hold Your Hand. Ta se objevila o 51 let později a v aukci se prodala za 1,9 milionu liber (53,5 milionu korun). 

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme