SOUTĚŽ: Od erotických fresek v Pompejích po moderní nevěstince. Vyhrajte Podivuhodnou historii sexu

Samotný sexuální akt se od chvíle, kdy lidé přišli takříkajíc na to, kam se co strká, příliš nezměnil – na rozdíl od společenských scénářů, které diktují, jak je sex kulturně vnímán a prováděn. Jak se postoje měnily v průběhu staletí a jak do toho zasahovala témata antikoncepce či prostituce, zachycuje ve své knize britská autorka Kate Listerová. O Podivuhodnou historii sexu si můžete tento týden zahrát v soutěži serveru iROZHLAS.cz.

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Ložnice Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tento týden v knižní soutěži hrajeme o knihu Podivuhodná historie sexu

Tento týden v knižní soutěži hrajeme o knihu Podivuhodná historie sexu | Foto: Barbora Maršíček | Zdroj: Nakladatelství Paseka

„Veškerý život na této planetě sdílí touhu se rozmnožovat, avšak lidský druh vyniká nekonečně složitými a rozmanitými způsoby, jimiž se snaží uspokojit své sexuální touhy,“ píše Listerová v úvodu knihy. „Lidé jsou také jediní živočichové, kteří ony touhy stigmatizují, trestají a ostouzejí.“

Přestože všechna zvířata mají pářící rituály, podotýká autorka, žádnou včelí královnu, která se v jednom zátahu spáří až se čtyřiceti partnery, ještě nikdy trubec neoznačil za děvku, a stejnak tak ani samci paviánů, vesele se pářící, jak je den dlouhý, se nemusejí obávat, že je někdo pošle do převýchovného tábora pro gaye.

OHLASY NA KNIHU

  • „Zapněte si kalhoty a připoutejte se, přichází Kate Listerová. Její Podivuhodná historie sexu je divoká jízda, o to příjemnější, oč neuctivější je její přístup. Až ji omrzí akademická dráha, klidně by se mohla věnovat stand-upu. Nikdy jsem nezažil tolik legrace z poučení.“The Times
 

„Ale vina, kterou my lidé cítíme kvůli svým sexuálním touhám, může být ohromující, a ti, kdo poruší ‚pravidla‘, se často dočkají tvrdých trestů,“ dodává.

Stručně řečeno: sex lidi rozděluje, ačkoli jde o jednu ze zkušeností, která je nám všem společná. Podle Listerové je za tím skutečnost, že se akt samotný stal otázkou morálky a během minulosti vznikly složité sociální struktury, které mají lidská nutkání potlačovat.

„Abychom to dostali pod kontrolu, vymysleli jsme si kategorie: homosexuální, heterosexuální, monogamní, panenský, promiskuitní atd. Jenže sexualita odmítá úhledně zapadnout do škatulek vytvořených lidmi; přetéká z nich a v tu chvíli začínají potíže,“ tvrdí spisovatelka.

S osobitým humorem se v knize ujímá historie penisu a vulvy, testů panenství, tématu afrodiziak a anafrodiziak, dějin prostituce, antikoncepce, proměn společenského vnímání masturbace nebo třeba i jízdy na kole. Razí si přitom cestu od erotických fresek v Pompejích a středověkých zkoušek impotence až po moderní nevěstince se sexuálními roboty, přičemž vyvrací stereotypy a poskytuje cenný rámec aktuálním otázkám včetně genderu a sexuálního násilí.

Text doplňují dobové ilustrace – často překvapivé, vtipné a někdy až hrůzu nahánějící. Například výjev na výrazně žluté obálce je ve skutečnosti vaginální vyšetření ve vertikální pozici z francouzské porodnické příručky z roku 1822.

Ukázka z knihy Podivuhodná historie sexu | Foto: Barbora Maršíček | Zdroj: Nakladatelství Paseka

„Využívá solidní historické podklady, čerpá ze soudních záznamů, z lékařských textů i z krásné literatury. Některé části jsou poněkud děsivé, jako přístupy k ženské sexualitě, některé vyloženě zábavné, zejména kapitola o sexu a jízdních kolech, a všechny rozhodně dávají podnět k přemýšlení,“ hodnotí autorčino zapálení i široký přehled v tématu překladatelka Petra Diestlerová.

„Kniha ukazuje, že většina stigmat a tabu, která se týkají sexuality, je daná společností a dobou a není na nich nic věčného, přirozeného či biologicky daného.“

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Kate Listerová přednáší na Trinity University v Leedsu a ve svých článcích popularizuje dějiny sexu. Pod heslem „buďte zvědaví a nesuďte“ spustila v roce 2015 projekt Whores of Yore, který dává hlas zavrženým a prostor pro nepředpojatou diskusi o sexuální tematice. Z materiálu, který zde shromáždila, čerpá právě i Podivuhodná historie sexu.

Mezinárodně úspěšná kniha vyšla kromě angličtiny například estonsky, italsky, polsky nebo rusky. V českém překladu ji vydalo nakladatelství Paseka.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 knih Podivuhodná historie sexu, napište nám až do tohoto pátku 24. června do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Šmírbuch jazyka českého tvoří nejúplnější sbírku argotu a slangu v dějinách české lexikografie. Kdo je jeho autorem?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme