SOUTĚŽ: Tom Hanks si utahuje z Hollywoodu a filmařiny. Napsal satirický román Biják

Úspěšný režisér objeví „hipísácký“ komiks ze 70. let a začne podle něj točit akční trhák. Na place se sejdou arogantní představitel hlavní role, krásná superhrdinka a další roztodivné postavičky – od herců po členy štábu. V románu Biják, vydaném s podtitulem Jak se dělá velkofilm, přetavuje oscarový herec a spisovatel Tom Hanks svou znalost filmařského prostředí v milující i štiplavý komentář. O knihu hrajeme tento týden v pravidelné soutěži.

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Hollywood Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký herec Tom Hanks na snímku z dubna 2024

Americký herec Tom Hanks na snímku z dubna 2024 | Zdroj: Profimedia

„Následující řádky vycházejí ze skutečnosti. Postavy a události jsou pro dramatický účinek pozměněny,“ varuje po vzoru hollywoodských filmů předmluva kniha.

Ta začíná vzpomínkou na rozhovor učitele tvůrčího psaní s jedním váženým režisérem. Probírali spolu filmy, které nesnáší nebo z nich odešli. „O žádném nemůžu říct, že ho nesnáším,“ říká učitel. „Točit filmy je moc těžké na to, abych k nim cítil zášť, i když je to třeba propadák. Když film za moc nestojí, zkrátka sedím a čekám, až skončí. Netrvá to dlouho. Odejít z filmu je hřích.“

Režisér jeho odpověď kvituje. „Jistě, některé filmy nefungují. U některých se nepovede záměr. Ale když někdo řekne, že nějaký film nesnáší, tak přirovnává dobrovolně sdílený lidský prožitek k mizernými nočnímu letu z LA,“ tvrdí.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

„Jestli tě štve film, tak ti něco důležitého uniká,“ namítá. „Zášť si máme šetřit pro fašismus a vystydlou vařenou brokolici. To nejhorší, co kdo smí o něčím filmu říct, je: No, pro mě to úplně nebylo, ale vlastně mi to přišlo docela dobrý.“

Tom Hanks se živí herectvím od roku 1977. V televizi se poprvé objevil v roce 1980 v seriálu stanice ABC Bosom Buddies, na plátně v hlavní roli o čtyři roky později ve filmu Žbluňk! Premiéru na Broadwayi si odbyl ve hře Nory Ephronové Lucky Guy.

Je držitelem několika Zlatých glóbů a dvou Oscarů za hlavní role v dramatech Philadelphia a Forrest Gump. Řadu hraných filmů, dokumentů a televizních seriálů sám produkoval, je také autorem několika filmových a televizních scénářů. V roce 2018 vyšla česky jeho sbírka povídek Neobvyklý typ.

Jeho nejnovější román z filmového světa vydalo nakladatelství Motto v překladu Petra Eliáše.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o pět románů Biják: Jak se dělá velkofilm, napište nám až do pátku 2. srpna do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Který film vynesl Tomu Hanksovi jeho první nominaci na Oscara?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme