Páchnoucí Gary Oldman a Marek Vašut jako ruský agent. Špionážní seriál Slow Horses čeká pátá řada

Britský špionážní seriál Slow Horses, dostupný na Apple TV+, slaví úspěchy po celém světě. I proto mu teď studio přikleplo už pátou sérii. Sarkastická antibondovka v čele s umaštěným Gary Oldmanem přináší paradoxně svěží pohled na svět tajných služeb. Namísto klasických hrdinů zachraňujících svět se soustředí na skupinu agentů MI5, kteří byli za své chyby degradováni do jednotky tzv. Pomalých koní.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gary Oldman byl za svou životní roli nominován na Zlatý glóbus i cenu BAFTA

Gary Oldman byl za svou životní roli nominován na Zlatý glóbus i cenu BAFTA | Foto: BACKGRID | Zdroj: Profimedia

V čele tohoto zvláštního oddělení stojí bývalý špičkový agent - teď vyhořelý - Jackson Lamb, svým způsobem charismatický alkoholik, mistr sarkasmu a hlavně odpůrce osobní hygieny. Své tělesné pochody neváhá dávat najevo ani během schůzky s šéfkou MI5. Zákeřnou manipulátorku hraje bravurně Kristin Scott Thomasová známá třeba z filmu Anglický pacient.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celou reportáž o britském fenoménu - seriálu Slow Horses

Jádro Lambova týmu tvoří neskutečně protivný, ale šikovný hacker, bývalá alkoholička s vizáží nevinné dámy a ambiciózní agent, který se chce vrátit do hlavní centrály MI5. Seriál ale rozhodně není komedií. Je to hlavně napínavý špionážní příběh plný zvratů. Agenti se musí vypořádat s nebezpečnými úkoly, zradou a intrikami ve vlastních řadách.

Zatímco první série se věnuje britskému nacionalismu a únosu mladého Araba, druhá se vrací do dob studené války a na povrch vypluje jeden spící ruský agent, kterého hraje Marek Vašut. Roli nelítostného zabijáka si celou sérii vyloženě užíval až do posledního dechu.

Momentálně na platformě Apple TV+ skončila 4. řada seriálu a pátá by měla vyjít příští rok. Gary Oldman byl za svou životní roli veterána zpravodajských služeb s věčně děravými ponožkami nominován na Zlatý glóbus i cenu BAFTA. A chytlavou titulní píseň Strange Game nenazpíval nikdo jiný než sám Mick Jagger.

Autorem knižní předlohy Slow Horses je spisovatel Mick Herron, který jedenáctidílnou sérii začal vydávat v roce 2010.

Alžběta Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme