Kreslíř Jiří Winter Neprakta by oslavil 100 let. ‚Správný bolševik se nemá smát,‘ říkal

Své obrázky doslova krmil dobrou náladou, jen kreslených vtipů za svůj život vytvořil kolem 40 tisíc. To Jiřímu Winterovi Nepraktovi vyneslo i zápis do české verze Guinnessovy knihy rekordů. Malíř, karikaturista, ilustrátor a humorista se narodil přesně před 100 lety 12. 7. 1924.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Švandrlík a Jiří Winter alias Neprakta

Miroslav Švandrlík a Jiří Winter alias Neprakta | Foto: Občanské sdružení SH

„Pseudonym vznikl v době, kdy se na vývěsních tabulích začaly objevovat firmy jako Masna, Mototechna, Obuna, Druča, Botana, Hrobana, Svatka, Mumlana a jiné. A na tohle brdo jsme se k té pestré sérii připojili. Prostě vzniklo jméno Neprakta. Jako okrašlovací sdružení,“ vysvětlovali původ pseudonymu Jiří Wintr a jeho spolupracovník Bedřich Kopecký v československém rozhlase v roce 1963.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celou reportáž

Pseudonym měl být hříčkou na to, že Wintrovy vtipy byly v budovatelské době nepraktické, protože správný bolševik se nemá ničemu smát.

„Karikatura je přehnaný obrázek v tomto případě do něčeho směšného, úsměvného,“ tak Neprakta charakterizoval svá díla v rozhlasovém vysílání před 32 lety. Slovo karikatura v lásce příliš neměl. Říkal, že kreslí veselé obrázky. A jak takový veselý obrázek vytvořit?

„To nepodstatné potlačím nebo úplně vynechám a to podstatné přeženu. Takže ten obrázek je zjednodušený a zjednodušený tak, že ten člověk by si měl být víc podobný než třeba jeho vlastní fotografie,“ popisoval Neprakta způsob, kterým tvořil.

Zemřel ilustrátor a autor dětské literatury Alois Mikulka. Českému malíři bylo 90 let

Číst článek

Ženy, historické náměty nebo strašidla. To byly náměty jeho kreseb. Nejvíc jich publikoval v humoristickém týdeníku Dikobraz. Společně s Miloslavem Švanderlíkem patřili k jeho kmenovým autorům. Neprakta ilustroval desítky Švanderlíkových knih. Včetně Černých baronů.

Nepraktovu tvorbu od tohoto týdne připomíná také nová výstava v pražské galerii u Zlatého Kohouta.

„Na této výstavě jsou většinou fotografie, ale je tady i několik dalších děl, které jsou ukázkou toho, že Jiří Winter zdaleka nebyl jen karikaturistou. Byl také sběratelem, badatelem, vitalistou, numizmatikem, zoologem a tak dále,“ popisuje výstavu Winterova čtvrtá manželka Daniela, která ji připravila.

„Na téhle fotografii bych řekla, že se Jiřímu povedlo vyfotit duši, když to řeknu vzletně, Míly Švandrlíka. Protože tady ten usměvavý mladíček, to je prosím vojín Kefalín, poměrně krátce po vojně, ve chvíli, kdy se začíná stávat známým a respektovaným,“ ukazuje Daniela Winterová na jednu z vystavených fotografií.

Jiří Winter Neprakta nakreslil zhruba 60 tisíc kreseb během svého života. To vychází, že nakreslil dvě a půl kresby denně. I proto je zapsán v české verzi Guinnessovy knihy rekordů, v té jsou ale zaznamenány pouze kreslené vtipy, kterých vytvořil 35 tisíc.

Tomáš Maleček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme